Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA I PJESMA

Tko pjeva zlo ne misli – osim u Izraelu

03.02.2009.
u 13:23

Jedan od simbola tragičnih bliskoistočnih podjela postala je i – pjesma. I to baš Pjesma Eurovizije, natjecanje koje će se održati 19. svibnja u Moskvi. Naime, u Izraelu je još nekako i prošlo da ih natjecatelj(ica) Dana International, transvestitska zabavljačica, predstavlja na Eurosongu 1998. - a kako i ne bi prošlo, kad im je donijela pobjedu – ali ako zajedno zapjevaju Židovka i Palestinka, eto nevolje.

Upravo to je u planu za ovogodišnju Pjesmu Eurovizije: državu Izrael predstavljat će po prvi put duet u kojem su jedna Židovka i jedna Palestinka, obje iz Tel Aviva. Najveća izraelska estradna zvijezda, 40-godišnja Achinoam Nini, udružila se s 34-godišnjom Palestinkom Mirom Anwar Awad, također popularnom kanautoricom, u namjeri da tom gestom doprinesu mirovnim naporima.

No dvije pjevačice time su samo raspirile vatru etničkih sukoba i postale metom brojnih kritika, naročito Mira Awad. Palestinci su protestirali na ulicama zbog njezina pjevanja s Nini, u "chatroomovima" se na nju neprekidno sipa drvlje i kamenje, radikalno desni Židovi su protiv nje jer "nije Židovka i trebala bi se iseliti iz Izraela, a ne predstavljati ga na Euroviziji", a Arapi, petina stanovništva Izraela, ne mogu probaviti činjenicu da ona pjeva u duetu sa Židovkom.

Očekivalo bi se da glas razuma budu mirovni aktivisti, ali čak i oni su se pridružili u riganju vatre na duet Nini-Awad. Palestinskoj pjevačici upućeno je otvoreno pismo u kojem se od nje traži da odstupi i odustane od nastupa u Moskvi, a svoj potpis na to pismo stavio je čak i glumac Juliano Mer Khamis, i sam miješanog židovsko-arapskog porijekla.
- Smatramo da je Miru Awad cinično iskoristila izraelska propaganda. Ona im služi kao smokvin list - rekao je Mer Khamis.

Prazna gesta ili ne, trebalo to raditi u okolnostima rata u Gazi, a činjenica je da su dvije pjevačice barem nešto pokušale da se približe normalnom suživotu. Kakva je situacija u Izraelu i Palestini, kad bi čekale pravi trenutak da zajedno zapjevaju, trenutak u kojem to ni jednoj strani ne bi smetalo, obje bi bile odavno u grobu prije nego što takav trenutak dođe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije