Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film rezencije

Sudska drama koja želi poručiti - tako je to kad vladaju republikanci

Netflix
29.10.2020.
u 13:21

Nove filmove recenzira urednik Nedjelje Robert Bubalo.

1. The Trials of the Chicago 7

Foto: Netflix

Nije bez razloga Netflix uoči predsjedničkih izbora pustio film koji se bavi jednom od sramotnijih američkih pravosudnih epizoda. Zna se da je filmski establishment u SAD-u žestoko protiv Trumpa, pa iako ovaj film nema veze s njim, mnoge će republikanske političke fore iz doba Nixona gledatelje jako podsjetiti na Trumpovu vladavinu. Priča nas vodi u 1969. i suđenje tzv. Čikaškoj sedmorki, vođama raznih aktivističkih ljevičarskih i antiratnih pokreta mladih, koji su optuženi za zločinačko udruživanje i izazivanje krvoprolića napadima na čikašku policiju. Naime, nekoliko mjeseci ranije, u jesen 1968., u Chicagu se održavala konvencija Demokratske stranke na kojoj je Hubert Humprey inauguriran u njihova predsjedničkog kandidata (Nixon ga je pobijedio), a ljevičarski aktivisti konvenciju su iskoristili kako bi masovno prosvjedovali za okončanje rata u Vijetnamu koji je i eskalirao u doba predsjednikovanja dvojice demokrata – J. F. Kennedyja i Lyndona Johnsona. U čikaškim parkovima i na ulicama tih je dana bjesnio sukob između prosvjednika i policije, a nekoliko dokumentarističkih sekvenci u filmu svjedoči o brutalnosti čikaških “čuvara reda” koji su bez pardona pendrecima razbijali glave mladićima i djevojkama i napadali ih oklopnim vozilima omeđenima bodljikavom žicom. Među sedmoricom optuženih najviše su se isticali ambiciozni Tom Hayden kojega glumi Eddie Redmayne i hipijevski Abbie Hoffman. Njega je u još jednoj nevjerojatnoj transformaciji odigrao Sacha Baron Cohen, mnogima iritantan glumac koji pokazuje izuzetni dramaturški potencijal. Svakako je najdojmljiviji dio filma kada on u ime cijele ekipe sjeda na stolac za unakrsno ispitivanje, a ako je sinopsis tog ispitivanja iole vjerno pretočen u film, onda je Hoffman, naoko zalutali jenkijevski hipi, sjajno parirao tužitelju. 

Sacha Baron Cohen naprosto krade cijeli show i pretvara inače scenski komad u nešto daleko primamljivije. Za razumijevanje ove političko-pravosudne spletke važno je bilo svjedočenje Lyndonova ministra pravosuđa Ramseya Clarka (Michael Keaton) koji je otkrio da je njihova vlada provela istragu i zaključila da su krvoproliće inicirali policajci, te da stoga nije pokrenut postupak protiv vođe prosvjednika. No s Nixonovom administracijom odmah stiže montirani proces koji pokreće novi ministar pravosuđa John Mitchell (John Doman), predvođen nevjerojatno nakaradnim sucem Juliusom Hoffmanom, za čije je vođenje odvjetnik William Kunstler (Mark Rylance) u jednom trenutku ustvrdio da ga se ne bi postidjeli ni u Hondurasu.

Ovaj epski Sorkinov komad vrtoglavi je rafal ozbiljne teatralnosti, ispunjen sjajnim ansamblom likova koji žvaču svaki centimetar kulise. Njegov je scenarij i ekonomičan i opširan, provlači se između frustracija u sudnici, tjeskobnih strateških pravnih sjednica i živahnih isječaka samih događaja u Chicagu.

Drama, SAD, 129 min.

Režija: Aaron Sorkin

Glumci: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen

2. Tajni vrt

Foto: IMDb

Djevojčica Mary ostaje bez roditelja koji su umrli u Indiji i dolazi živjeti kod rođaka, gospodina Cravena (sjajni Colin Firth). Sukob azijske ležernosti u kojoj je odrasla i engleske točnosti koja vlada u novom domu tjera Mary u istraživanje koje će kulminirati pronalaskom nesretnog dječaka u susjednoj sobi. Film lijepo balansira između dječje razigranosti i zrele emotivnosti.

Drama, fantasy

Velika Britanija, 99 min.

Režija: Marc Munden Glumci: Colin Firth, Dixie Egerickx

3. Enola Holmes

Foto: Netflix

Ova zabavna krimi-avantura obiluje bezbrojnim slatkastim sekvencama, ali ne ispušta iz ruku glavnu temu priče – potragu za majkom i razrješavanje zločina. Elona Holmes je sestra Sherlocka Holmesa i, poput starijeg brata, natprosječno je nadarena. Pogotovo kad su u pitanju zagonetke, potrage, zločini, ali što je najvažnije – i izvlačenje iz teških nevolja.

Krimić, pustolovni 

SAD, 123 min.

Režija: Harry Bradbeer

Glumci: Millie Bobby Brown, Sam Claflin

4. Scoob

Foto: IMDb

Teško je i odraslome posve shvatiti što se ovom pričom željelo poručiti – po svemu sudeći, zamišljena je tek kao puka zabava djeci. Scooby i njegova ekipa suočavaju se sa svojom najvećom i najizazovnijom misterijom: opakim planom da pas duh Cerberus zavlada svijetom. Film je to klasične moderne animacije, ali s vrlo malo inteligentnih i zabavnih rješenja, pa je uz njega moguće malo i odrijemati.

Animirani

SAD, 93 min.

Režija: Tony Cervone

Glasovi: Mark Wahlberg, Will Forte

Cinemania

Foto: Netflix

Film “The Trial od the Chicago 7" koji se na Netflixu pojavio u petak odmah je imao u ponudi i hrvatske titlove, što je doista velika novost za ovu platformu. Naime, iako je već godinama na raspolaganju hrvatskim korisnicima, Netflix se nije previše trudio prevesti filmove i serije, tako da nisu bili dostupni svima. Za razliku od Netflixa, druga velika platforma HBO od početka je prijevode svih serija i filmova ponudio na hrvatskom i drugim jezicima regije. Osim toga, HBO je uložio znatna sredstva i u produkciju regionalnih serija i filmova, te je pokazao ozbiljnost na tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije