Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni koncert

Studenti hrvatskog Kolegija u Beču oduševili publiku

Božićni koncert
Snježana Herek/ PIXSELL
13.12.2011.
u 21:59

Veseli i simpatični izvođači, pod ravnanjem Slave Tomaša, očarali su publiku, koja je s oduševljenjem i dugotrajnim pljeskom nagradila njihove nadahnute izvedbe brojnih poznatih hrvatskih božićnih pjesama

BEČ - U kripti bečke crkve sv. Kanizija sjajan Božićni koncert održali su studenti hrvatskog Kolegija, koji djeluje u sklopu Hrvatskog povijesnog instituta u Beču.

Nastupili su mješoviti zbor „Canisius“, uglavnom sastavljen od sadašnjih i bivših studenata s bečkog Glazbenog sveučilišta i Glazbene akademije i solisti Dijana Kos, sopran, Marija Livajušić, sopran, Barbara Taušan, sopran, Domagoj Jurčević, bas-bariton, Katarina Javora, orgulje, Željka Caparin, klavir, Lucija Stanec, klavir, Marko Markuš, klavir, Iva Kovač, flauta, Josip Šustić, gitara, Marko Ferlan, gitara, Luka Čapeta, gitara i Mario Petrinjak, gitara.

Koncert je pozdravnim govorom otvorio pročelnik Hrvatskog povijesnog instituta u Beču, provincijal Družbe Isusove, pater Ivan Koprek, izrazivši zadovoljstvo tradicionalnim okupljanjem studenata oko hrvatskog Kolegija koji unutar Instituta pomaže mladim znanstvenicima, doktorandima i studentima različitih struka pri osiguravanju smještaja i njihovom snalaženju tijekom obrazovanja u Beču.

- Svoje ciljeve, prikupljanje, objedinjavanje i proučavanje povijesne građe o hrvatskoj prošlosti, posebice iz bečkih arhiva Institut želi ostvariti slijedeći iskustvo vrijednih isusovačkih znanstvenika, nastavljajući njihov predani rad, kojim su do godine 1773. hrvatskom narodu ostavili monumentalno djelo za crkvenu, političku i kulturnu povijest Hrvata „Ilyricum sacrum“-. Veseli i simpatični izvođači, pod ravnanjem Slave Tomaša, očarali su publiku, koja je s oduševljenjem i dugotrajnim pljeskom nagradila njihove nadahnute izvedbe brojnih poznatih hrvatskih božićnih pjesama, a na repertoaru su bile i skladbe Mendelsona, Bacha, Vivaldia, Bizeta, Caccinia, Grubera, De Forda, Morriconea, Hindemitha, Scheidlera, Matza i pl. Zajca.

Oduševljena publika na kraju je koncerta zajedno s bečkim Zborom „Canisius“ i tamburašima „AKroBiH“ otpjevala hrvatsku božićnu pjesmu „Svim na zemlji…“. Koncert je organizirao hrvatski Kolegij u Beču, predvođen Donom Ivicom Stankovićem u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom u Austriji. Hrvatski veleposlanik Gordan Bakota je za Večernji list rekao kako su vrsni mladi hrvatski umjetnici koji se školuju u prijateljskoj nam Austriji „ponos Hrvatske“, koja se je nedavnim potpisom pristupnog ugovora s EU, ponovno vratila u Europu. Današnji Kolegij, koji ove godine proslavlja 20. obljetnicu svog ponovnog postojanja pod vodstvom hrvatskih isusovaca, nastavak je starog hrvatskog Kolegija u Beču, koji je već postojao između 1617. i 1784. godine, a bio je prihvaćen i priznat od bečkog Sveučilišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije