Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

'MUP se ponaša kao da je instruiran od Islamske države'

The French author Michel Houellebecq presents his novel 'Submission' in Cologne, Germany, 19 January 2015. Photo: Oliver Berg/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
15.05.2015.
u 12:09

Dražen Katunarić kaže da će hrvatski prijevod novog Houellebecqova romana "Pokoravanje" izaći početkom 2016. godine

O otkazivanju "Elementarnih čestica" na Dubrovačkim ljetnim igrama izjasnio se i Houellebecqov hrvatski izdavač Dražen Katunarić.

– Preporuka MUP-a da se na Dubrovačkim ljetnim igrama ne igra predstava po romanu "Elementarne čestice" najviše govori o samovoljnoj iracionalnosti i paranoičnoj neslobodi hrvatskih institucija. Dok smo u doba komunizma doživljavali da se zabranjuju domaći autori, sada je u demokratskoj državi došao red na strane pisce. MUP se ponaša kao da je dobio instrukcije od Islamske države koje predstave se smiju igrati, a koje ne. S time da na Houellebecqa nikad nije bačena fetva kao na Rushdieja, pa MUP nije mogao naći u njoj pokriće za svoju skandaloznu preporuku koja se protivi najelementarnijim premisama slobode izražavanja i abecedi demokracije.

Da se našao netko upućeniji unutar MUP-a i pročitao bar sadržaj romana "Elementarne čestice", doznao bi da u njemu nema baš nikakvih političkih implikacija. Ako zbog ovakve preporuke predstava bude skinuta s programa DLJI samo ćemo još jednom pokazati da se Hrvatska nalazi na europskom začelju glede poštovanja ljudskih i autorskih prava, a da je prva po ignoranciji – kaže Katunarić. On će objaviti hrvatski prijevod novog Houellebecqova romana "Pokoravanje" početkom 2016. godine.

"Smatramo da odluke o možebitnoj zabrani postavljanja predstave francuskog autora Michela Houellebecqa pokazuju koliko je kod nas poštivanje slobode govora i umjetničkoga izražavanja nerazvijeno. U društvu u kojemu se govor mržnje prihvaća kao samorazumljiv, izvedba jedne kazališne predstave postaje nemogućom zbog navodne opasnosti od terorističkih aktivnosti. Ne osuđujemo samo netolerantnost već reagiramo i na proizvoljnosti i konstrukcije koje izmišljaju moguće reakcije koje bi, kako smo čuli, mogle narušiti turističku idilu i ekonomski profit Grada Dubrovnika. Čak i u prostoru javnog djelovanja, autor kao intelektualac ima pravo izreći mišljenje o svemu. Na nama koji slušamo i vrednujemo njegov govor je da ga korigiramo, odbacimo ili prihvatimo. Olako odbacivanje elementarnih ljudskih, političkih, autorskih sloboda u ime gradske, regionalne ili nacionalne sigurnosti nije ništa do malograđanski kukavičluk, monokulturni i monokonfesionalni strah od drugog", pišu Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski centar PEN-a. A u predstavi koju Kupari neće vidjeti trebali su glumiti Zoran Prodanović, Nina Violić, Nataša Janjić, Sebastijan Cavazza, Jelena Miholjević, Senka Bulić, Lucija Šerbedžija, Stipe Kostanić...

>> Dobroslavić: To vrijeđa osjećaje muslimana; Gotovac: To je skandal!

Komentara 5

PI
pinkec
09:06 21.05.2015.

U njegovoj domovini Francuskoj nije moga pokazivati svoje bljuvotine i sada nama zeli prodavati neku nama stranu kulturu! Ne hvala! Mi imamo dosta svoje kulture i ne zelimo je mjenjati sa nekom, s kojom nemamo nista zajednicko!

BA
bakulušić
18:53 17.05.2015.

Dok se ne stvore uvjeti za (slobodom govora) vrijeđanje Islama i muslimana, umjetnici, javni i kulturni djelatnici te novinari i mediji se mogu iživljavati na kardinalu Bozaniću, Katoličkoj Crkvi i vjernicima katolicima. Tu nema lovostaja i sve je dopušteno. Dobro za trening i ostanak u formi te obogaćivanje životopisa za daljni društveni napredak, dobivanje kolumni i ravnateljskih mjesta u kazalištima.

LA
LaurenceofArabia
18:39 17.05.2015.

Houllebecq-ova drama jeftini je islamofobni uradak. Ukoliko predstavlja uvredu jednom dijelu gradjana RH nema razloga da ista drzava bude pokrovitelj njihovoh propagandi. S druge strane, zasto se sustavno dozvoljava Frljicevo sakacenje umjetnickog i gradjanskog dostojanstva ostaje misterija - ili ne. Samo je jedna Partija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije