Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez premijere 'Elementarnih čestica'

Dobroslavić: To vrijeđa osjećaje muslimana; Gotovac: To je skandal!

Michel Houellebecq
Foto: Oliver Berg/DPA/Pixsell
1/4
14.05.2015.
u 08:33

Dobroslavić: 
Ne možemo plaćati predstavu koja bi vrijeđala naše sugrađane

Dubrovačke ljetne igre ostale su bez premijere “Elementarnih čestica” francuskog pisca Michela Houellebecqa, i to samo dva mjeseca prije premijere.

Policija uređuje program

“Temeljem pismenog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predstave M. Houellebecqa “Elementarne čestice” u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara, u srpnju 2015. u Kuparima, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je nakon izvršene procjene utvrdilo da bi izvođenje te predstave bilo sigurnosni rizik. Dubrovačke ljetne igre postupit će po zakonima Republike Hrvatske, a o promjeni programa javnost će uskoro biti obaviještena”, stoji u priopćenju Igara koje je iznenadilo mnoge ljubitelje kazališta. Jer, i u svijetu je rijedak slučaj da se policija miješa u umjetnički program festivala kao što su to Dubrovačke ljetne igre. Nakon dobivene sigurnosno-obavještajne procjene, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ocijenio je da bi izvođenje predstave “Elementarne čestice” na Dubrovačkim ljetnim igrama bilo sigurnosni rizik. U MUP-u kažu da je ministar konačnu odluku o tome hoće li predstava biti izvedena ili ne ostavio Dubrovačkim ljetnim igrama, od čije je ravnateljice i dobio zahtjev za procjenu rizika.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zadovoljan je da je predstava maknuta iz programa.

– Pri predstavljanju programa bili smo upozoreni na negativan stav autora predstave M. Houellebecqa prema jednoj grupaciji naših sugrađana, konkretno pripadnicima islamske vjeroispovijesti. S obzirom na dobre odnose s njima, smatramo nedopustivim da se takva predstava izvodi i vrijeđa naše sugrađane pa smo 18. ožujka tražili da se provjere navodi koje smo čuli te smo preventivno glasovali protiv tog programa – podsjeća Dobroslavić, koji je o svemu izvijestio predsjednicu RH i premijera. Čuo je, dodaje, da autor predstave ima izrazito negativan stav prema islamu te se negativno izražava prema pripadnicima islamske vjeroispovjesti pa je želio biti siguran da i predstava neće biti u tom tonu, s obzirom na to da Dubrovnik ima jaku islamsku zajednicu. Županija nije mjerodavna donositi sigurnosne procjene pa su se obratili službenim osobama.

– Imamo dopis MUP-a koji je provjeravao sve aspekte predstave i prihvatio naše mišljenje da se takva predstava ne bi smjela održati – objašnjava Dobroslavić koji kaže da je ovo prvi put da se Županija upleće u program Igara. – Ne pada nam inače na pamet miješati se u umjetnički program, nikada dosad to nismo radili, ali nismo mogli pristati financirati predstavu koja bi vrijeđala naše sugrađane – zaključio je Nikola Dobroslavić.

Nemam sve informacije

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić ne želi ulaziti u rasprave o promjeni programa Igara.

– Za to treba imati dovoljno informacija, a ja ih nemam. Treba vjerovati profesionalcima, a političari bi se najmanje trebali baviti procjenama rizika. Živimo u svijetu u kojem ni kultura nije izuzeta od napada terorista. Vidimo što se događa s kulturnom baštinom. Ne mogu reći ništa više od toga da vjerujem MUP-u – poručuje Vlahušić.

>>MUP tvrdi da je izvođenje Houellebecqa na Dubrovačkim ljetnim igrama sigurnosni rizik

>>Dolazi li Houellebecq na premijeru svojih "Elementarnih čestica" u Dubrovnik?

Komentara 46

ZA
zagabria1
08:47 14.05.2015.

Kao katolik kažem, svaka čast na odluci. Ne treba sudjelovati u svim bezobrazlucima koji dolaze sa zapada a sve u ime lažnih sloboda. Ljudsko dostojanstvo ima cijenu koja je viša od slobode u umjetnosti. Neka Francuzi uživaju u svojem šovinizmu sami

ZG
zgblabla
09:05 14.05.2015.

ne razumijem se u problematiku , ali ako su mogući veći incidenti. zašto ih izazivati. vređati nećije vjerske osječaje može biti opasno,Muslimani nisu katolici pa da ih bez posljedica možeš izazivati. Prisječam se Frljićevog plakata nije baš bilo ukusno!

DR
draxy
09:21 14.05.2015.

Može li netko reći koju bi korist od izvođenja ove predstave imali građani Dubrovnika i RH,te zašto bi se dozvolilo da netko pod krinkom umjetnosti izgovara rečenice za koje bi običan građanin,kada bi ih rekao u javnosti,završio na sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije