Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U subotu u MSU

Laibach prije odlaska u Sjevernu Koreju 'slijeće' i na zagrebački krov

09.05.2014., Zagreb - Slovenska grupa Laibach odrzala je koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
09.07.2015.
u 10:18

Jučer je Laibach novinarima predstavio svoj novi spot, najavljujući usto i subotnji koncert u programu

– Tu im je mjesto! U Muzeju suvremene umjetnosti na čijoj se medijskoj fasadi vrte njihovi filmovi – najavljuje kustos MSU i šef ljetnog programa Branko Kostelnik najveću glazbenu atrakciju Ljeta 2015 u MSU, slovensku grupu Laibach koja postoji 35 godina!

Jučer su u MSU predstavili svoj novi spot. S novinarima je razgovarao Jani Novak. Najavio je koncert na krovu MSU u subotu 11. srpnja. Na krov se penju nakon svoje lipanjske turneje u 16 američkih gradova, a prije svoga u medijima jako razvikanoga koncerta u Sjevernoj Koreji, trenutačno najzatvorenijoj zemlji svijeta... U Pyongyangu Laibach nastupa u kolovozu, kamo odlaze svirati, ali i predstaviti svoje spotove i filmove.

– Zagrebački nastup bit će "best of" Laibacha – kaže Kostelnik koji Laibach svrstava u posebnu kategoriju, posebnu vrstu pop-proizvoda. Čini nam se da bi se od pop-odrednice Laibachu digla kosa na glavi, ali nakon 35 godina avangarda može prerasti u pop-kategoriju. Pa ipak Laibach je grupa koju znalci povezuju prije svega s umjetnošću 80-ih – zajedno s umjetničkom skupino Irwin, grafičkim dizajnerima Novog kolektivizma i Gledališča Sester Scipiona Nasice, čini tzv. Neue Slowenische Kunst.

Većina članova rođena je početkom 60-ih u "hard okruženju" rudarskoga gradića Trbovlja. Odnos prema čvrstim sustavima postaje im središte – i u glazbi, u imidžu, i u novim umjetničkim medijima...

– Laibach su "headlineri" ljeta – kaže Kostelnik koji njihov zagrebački nastup uspoređuje s programom grupe Kraftwerk u newyorškoj MoMi, gdje je Kraftwerk nastupao sedam dana zaredom! – Kraftwerk su očevi Laibacha i direktno su utjecali na njih – kaže Kostelnik.

Nije slučajno ni da Laibach nastupa na krovu MSU upravo u vrijeme održavanja izložbe Bauhaus, o najvećoj umjetničkoj školi s početka 20. stoljeća koja je "rodila" dizajn u današnjem njegovu poimanju. 

>>Laibach će u kolovozu nastupiti u samom središtu "osovine zla

>>Strah može postati opravdanje uvođenju totalne kontrole

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije