Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operna premijera u Rijeci

Rekonstrukcija "muzičke farse zatočenika apsurda"

Svijetleći grad
Foto: HNK Ivana pl. Zajca
09.11.2013.
u 09:56

"Svijetleći grad" Ive Lhotke-Kalinskog u režiji Saše Broz bit će vrhunac jubilarne 50. Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja

U subotu, 9. studenog, na pozornici riječkog HNK Ivana pl Zajca premijerno će biti izvedena operna jednočinka Svijetleći grad. Skladatelj Ivo Lhotka-Kalinski (1913-1987) na partituru je stavio podnaslov "Muzička farsa zatočenika apsurda" što savršeno odgovara današnjem hrvatskom trenutku koji, ipak, baš kao ni teatar apsurda, nije ništa novo pod suncem. Djelo za koje je libreto napisao Petar Šegedin nastolo je i praizvedeno u drugoj polovici šesdesetih godina prošlog stoljeća, a ova prva njegova rekonstrukcija posvećena je 100. godišnjici autorova rođenja.

Predstava u režiji Saše Broz i pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković bit će ujedno vrhunac jubilarne 50. Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja koja se od 7. do 10. studenog održava u Opatiji, a u koprodukciji sudjeluje i Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu-Teatra &TD. Upravo iz te ponovno vitalne točke suvremene glazbe, na poticaj mezzosopranistice Nataše Antoniazzo, naručena je rekonstrukcija partiture što je prema sačuvanim dionicama i snimkama uradio Stanko Juzbašić.

U predstavi sudjeluju Orkestar, Zbor i Balet riječkog HNK, a vokalni solisti su Robert Kolar, Sergej Kiselev, Nataša Antoniazzo, Voljen Grbac, Vanja Zelčić, Vanja Zelčić, Martin Marić, Davor Lešić, Nenad Vukelić i Marijan Padavić.

Prema rječima redateljice Saše Broz za koncept predstave iznimno je važno scenografsko rješenje Borne Šercara u obliku pramca broda koji tone. Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, a koreografiju Ronald Savković.

Premijera počinje u 20 sati. Prije same predstave bit će prikazan kratki dokumentarni film o pola stoljeće Glazbene tribine, a nakon opere večer se nastavlja koncertom Matije Dedića. Čitav program moći će se gledati i na Hrvatskoj televiziji u izravnom prijenosu na Trećem programu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije