Naslovnica Kultura Kazalište

Preminula Ana Karić, diva hrvatskog glumišta

Ana Karić bila je istinska diva hrvatskog glumišta, velika kazališna i filmska glumica kojoj su čitatelji Večernjeg lista dodijelili Ružu 20. stoljeća
09. listopada 2014. u 21:35 18 komentara 33039 prikaza
ana karić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Postoje one istinske glumačke legende, kojima je  gen za glumu prirodan baš poput načina na koji dišu. Ti i takvi, kada bi (Životu ili Sudbini) mogli poslati poruku kako žele otići sa scene i ovoga svijeta, uvijek bi rekli: spremajući novu ulogu. Upravo je tako otišla Ana Karić, istinska diva hrvatskog glumišta, velika kazališna i filmska glumica kojoj su čitatelji Večernjeg lista dodijelili Ružu 20. stoljeća, kao najboljoj glumici koja je svojim filmskim, televizijskim i kazališnim ulogama, obilježila prošlo stoljeće.

A baš poput istinske glumačke veličine Ana Karić je nastavila zdušno raditi i u 21. stoljeću. Otišla je pripremajući novu ulogu s redateljem Sašom Božićem u čijem je "Dezerteru" u Teatru &TD, nastalom po slavnom romanu "Kiklop" Ranka Marinkovića,  glumila zahtjevnu ulogu Maestra. Dodijeliti ženi ulogu koju su u prošlosti glumili najveći domaći glumci bilo je istinsko  redateljsko nadahnuće, ali i hrabrost, kreativni zadatak koji se može dati u ruke samo najvećih.  Znao je to Saša Božić, koji je vjerovao kako je upravo to kazališni zadatak za Anu Karić, a ona mu je vjeru vratila zdušno prihvativši povjerenu ulogu koju je studiozno provela u djelo.

Rođena u Perušiću

Ana Karić iznenada je u Zagrebu preminula u 74.  godini. Rođena je u Perušiću, 13. svibnja 1941. godine, a Akademiju je završila u Zagrebu 1963. godine, da bi odmah nakon toga osvojila redatelje i počela dobivati uloge lijepih, senzualnih i urbanih žena. Generacije su odrasle uz filmove u kojima je ostvarila nezaboravne uloge uz redatelje poput: Babaje, Tanhofera,  Berkovića (posebno joj se izdvaja uloga u njegovom filmu "Putovanje na mjesto nesreće"),  Papića...  Mlađi će je gledatelji pamtiti prvenstveno po TV seriji "Na terapiji" i filmu "Noćni brodovi" redatelja Igora Mirkovića,  u kojem je uz partnera Radka Poliča odigrala ulogu žene koja bježi iz staračkog doma jer ni u "ozbiljnim" godinama nije odustala od ljubavi.

Upravo je ta njezina zadnja filmska uloga bila veliko iznenađenje za sve. Ne zbog glumačke izvrsnosti, već zbog načina na koji je Ana Karić, žena koja je oduvijek u javnosti ostavljala dojam pomno dotjerane dame koja ima svoje mjesto na popisu najbolje odjevenih žena iz javnog života Hrvatske, pokazala svoje lice bez trunka šminke, štoviše svjetlima postarano kako bi njima kao i cijelom ulogom pokazala kako ljubav doista mijenja sve.

U kazalištu su zapažene bile njezine brojene uloge na daskama Teatra &TD, ali i u Teatru u gostima, koje je osnovao Relja Bašić. Bila je dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami za 2004./05, a  2010. je dobila nagradu Fabijan Šovagović za veliki doprinos hrvatskom filmu.

>> Umro prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić

>> Ana Karić: Čekaju me nova serija i film

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar zgdomorodac
  zgdomorodac:

  Heroina i dama umjetnica bilo je uzitak gledat njezine uloge a i srest ju uzivo predivna osoba koju su nazalost mediji zaboravili

 • dragica949:

  Dan kad su umla dva velikana hrvatskog glumišta. Boris i Ana. Obiteljima najiskrenija sućut. Počivali u miru.

 • blackmore:

  Dobri ljudi umiru