Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glumac i političar

Umro prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić

Boris Buzančić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
09.10.2014.
u 18:15

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine zastupnici su minutom šutnje odali počast za Buzančića koji je obnašao i dužnost predsjednika Skupštine

Minutom šutnje gradski su zastupnici odali počast prvome gradonačelniku Grada Zagreba od osamostaljenja Hrvatske Borisu Buzančiću (85), koji je nakon duge i teške bolesti danas preminuo u Zagrebu. Kao prvi gradonačelnik u to je vrijeme ujedno bio i prvi predsjednik Gradske skupštine, a ostat će zapamćen kao jedini zaslužan da je u listopadu 1990. godine na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću.

Na mjestu gradonačelnika Zagreba ostao je tri godine, da bi se iz politike povukao krajem 90-ih godina i vratio svojoj istinskoj ljubavi – glumi. Glumom se počeo baviti u najranijoj mladosti, a 1957. godine imao je glavnu ulogu u filmu "Nije bilo uzalud". Glumački ga svijet pamti kao onoga koji je uvijek tumačio likove od autoriteta, a jedna od najpoznatijih njegovih uloga bila je ona dotura Vice, splitskog gradonačelnika u seriji "Velo misto".

Prije nešto više od dva mjeseca Buzančić je doživio moždani udar nakon čega mu je bila oduzeta lijeva strana, a početkom rujna pušten je na kućnu njegu.

>>'Režije su mogle poskupjeti samo preko mene mrtvog u moje vrijeme'

Komentara 21

XN
xnet0822
19:34 09.10.2014.

Zbogon, Doture Vice ... R.I.P.

Avatar abakus
abakus
18:30 09.10.2014.

Odličan glumac, nezaboravna uloga u seriji "Velo misto".

BL
blackmore
19:31 09.10.2014.

Neka ti je laka zemlja,imao si karizmu koju malo koji covjek ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije