Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporuke

Pijanist Goran Filipec na svjetskom tržištu s glazbom Ive Mačeka

Goran Filipec
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
07.12.2014.
u 16:10

CD s glazbom hrvatskog skladatelja objavio je svjetski poznati Naxos. Filipec je ove godine Mačeka već svirao u Tokiju, a uskoro će i u Parizu

Hrvatska kulturna, a osobito umjetničko-glazbena scena, ove je godine obilježavala stogodišnjicu rođenja čak trojice važnih i značajnih hrvatskih glazbenika i skladatelja: Stjepana Šuleka, Natka Devčića i Ive Mačeka. Njima je prošli tjedan bio posvećen i muzikološki simpozij u HAZU uoči kojeg je, u izdanju kuće Leykam international, objavljena i knjiga Alme Zubović "Ivo Maček, glazbenički i skladateljski profil". Prilog tom opsežnom i vrijednom muzikološkom radu su i dva CD-a sa snimkama odabranih Mačekovih klavirskih i komornih skladbi, od kojih neke izvodi sam skladatelj.

Međutim, osobito veliki doprinos i pravi pothvat na polju popularizacije jednog hrvatskog skladatelja izvan granica Hrvatske napravio je riječki pijanist Goran Filipec. Svoj međunarodni ugled pijanističkog virtuoza i glazbenog umjetnika Filipec je uložio u projekt CD-a na kojem je snimio cijeli Mačekov opus za klavir solo, od Sonatine, preko Teme s varijacijama, Improvizacije, Intermezza te Preludija i toccate do Sonate. Dodatak programu je i Sonata za violinu i klavir u kojoj se Filipecu pridružila Silvia Mazzon.

I sad ono najvažnije: za razliku od svih domaćih izdanja, ovaj Gorana Filipeca upućen je na svjetsko tržište jer ga je u svojoj seriji "Grand piano" prije nekoliko tjedana objavila velika, važna i utjecajna svjetska diskografska kuća Naxos. Filipec je iznimno darovit, savjestan, marljiv i sugestivan pijanist koji svaku, pa tako i Mačekovu glazbu čini krajnje uvjerljivom. Nakon što je ljetos nastupao u Osoru, Filipec je svoj projekt 3. prosinca predstavio na koncertu u Rijeci. Nažalost, pravodobna reakcija i interes izostao je u metropoli pa ni sam Filipec ne zna kada će sljedeći put zasvirati u Zagrebu. No, Mačeka zato slušaju mnogo veće metropole. Osim svog standardnog repertoara bravurozne, mahom romantičarske klavirske literature, Goran Filipec u programe svojih recitala u posljednje vrijeme uvrštava i Mačeka. Ove jeseni već ga je svirao u Tokiju, a uskoro će i u Parizu. 

>> Simfoničari HRT-a, Monika Leskovar i Ivan Repušić otvaraju festival

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije