Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slikarstvo

Novi list grafičarke broj jedan Nevenke Arbanas

Nevenka Arbanas, akademska slikarica, nasa najbolja graficarka
02.11.2014.
u 13:00

Nitko toliko boja nije unio u svoje umjetničke grafike kao akademska slikarica Nevenka Arbanas! Dakako da je zbog toga voljena, ali još i više što je njeno grafičko autorstvo vrhunsko, i da nije njezine već poslovične diskretnosti, imali bismo grafičarku svjetske slave. Ovako u Nevenki Arbanas imamo grafičarku svjetske umjetničke razine. Potvrđuju to kolekcionari, privatni i muzejski, u nas i u svijetu... U

Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu otvorena je njezina nova izložba "Sjećanja". U "Račiću" je i prije četiri godine izlagala seriju "Listovi". Što se dogodilo u međuvremenu? "Listovi" su na lagodan umjetnički način tematizirali fizički i metafizički dio teme čiji su središnji motiv vrlo konkretni listovi drveća. Sada su na redu sjećanja. Okidač im je smrt autoričina oca. Postupak je iznova melanž figuracije i apstrakcije u nejednakim omjerima.

Na djelu je velika inventura osobnih "potkožnih" sadržaja. I tu se okreće list, ali onaj psihološki... S "drva sjećanja" na grafičku se podlogu prenosi ono što čini život te osjetljive osobe. To je naravno terapeutski čin, a dobra umjetnica neće podlegnuti mogućoj sladunjavosti teme sjećanja, makar posrijedi bile stare fotografije i tragovi života koji još postoje samo u virtualnoj formi nepouzdana pamćenja. K tome, introspektivi se pridružuje i svojevrsna retrospektiva značajki poetike koju je Nevenka Arbanas godinama stvarala. U "Račiću" je sada predstavlja kustosica Ivana Rončević Elezović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije