Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Vendi Vernić

Na zimskom plivalištu vrijeme je stalo i nema opasnosti od teške budućnosti

Vendi Vernić
18.11.2022.
u 09:43

U varaždinskoj galeriji Zlati Ajngel danas se otvara izložba ilustratorice Vendi Vernić “Saturn na zimskom plivalištu Budućnost”

Izložba ilustratorice Vendi Vernić intrigantnog naslova “Saturn na zimskom plivalištu Budućnost” otvara se danas u varaždinskog galeriji Zlati Ajngel. Izložena serija crteža je likovno promišljanje koncepta budućnosti, stanja melankolije i tjeskobe te individualne i kolektivne memorije, kroz okvir specifičnog javnog prostora.

– Pitanje budućnosti prepoznajem kao istaknutu preokupaciju svoje tzv. millennial generacije, iako se u ovom radu bavim prvenstveno osobnim promišljanjem te teme. Ljudi su oduvijek nastojali predvidjeti i oblikovati budućnost, postoje brojna filozofska i znanstvena tumačenja, no sigurno je da 21. stoljeće početkom svoje treće dekade nije donijelo ostvarenje obećanog prosperiteta; dapače, budućnost kao da se nikad nije doimala neizvjesnijom. Nesigurnost sutrašnjice te razočaranje današnjicom rezultiraju okretanjem prošlosti, djelomično ironiziranim sentimentom za optimističnijim jučer – kazala je Vendi Verić te dodala:

– Nostalgiju možemo vezati i uz određene točke u prostoru, a pojedine od tih točaka kao da postoje izvan uobičajenog protoka vremena. Pronašavši jedno takvo mjesto u postojećem zimskom plivalištu uglavljenom između sad zatvorenog hotela i toplane, prepoznala sam u njemu potencijal da posluži kao motiv-katalizator za umjetničko istraživanje. Konstrukcijom nadrealne inačice te mikrolokacije, u kojoj se spajaju činjenično i subjektivni doživljaj, stvaram mjesto koje odražava stanje nepromjenjivosti i stagnacije.

Vendi Vernić (1991.) nagrađivana je mlada ilustratorica. Diplomirala je 2015. primijenjenu grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Svjetlana Junakovića. Na međunarodnom je sajmu Dječje knjige u Bologni 2018. osvojila Grand Prix za ilustraciju. Kao grafička dizajnerica imala je mnoge angažmane u prestižnim kulturnim i umjetničkim institucijama poput Škole za suvremeni ples Ane Maletić, Arhiva Tošo Dabac, Studija Bruketa&Žinić, Instituta Plavi svijet, nakladnika Školska knjiga. S Ivanom Bodrožić objavila je ilustriranu knjigu “Klara Čudastvara”. Izložba ostaje otvorena do 11. prosinca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije