Naslovnica Kultura Kazalište

La Femme: Što se skriva u zakutku ženskog uma

Premijera je plesne predstave 29. svibnja u kazalištu Gavella u Zagrebu. Slijede izvedbe u Karlovcu, Dom HV Zrinski, 31. svibjna te 6. lipnja u DK JUSŽ Rijeka
23. svibnja 2013. u 09:12 0 komentara 241 prikaza
la femme
Foto: Marko Butraković
Pogledajte galeriju 1/6

Što se skriva u zakutku ženskog uma jedno je od pitanja na koje je odgovore pokušala pronaći plesna predstava La Femme koja će premijerno biti izvedena 29. svibnja u zagrebačkoj Gavelli u skoplu Tjedna suvremenog plesa. 

Riječ je o predstavi francuskoga koreografa Saint Louis Rhinoa modernog baletnog i suvremenoga izraza, a  La Femme će utjeloviti renomirane profesionalne plesačice  Andrea Solomun, Iva Čevizović, Ema Janković, Marta Habulin, Nika Lilek, Mateja Miković i  Sanja Kocon Vranješ 

- To je projekt koji nas na trenutak uvodi u niz psihofizičkih stanja koja prolaze obični ljudi za vrijeme svoga postojanja, najavljuju plesačice i njihov koreograf koji će na daskama kazališta zabilježiti trenutak kada se djevojka pretvara u ženu.

Predstava ne veliča ženu kao snažniji ili bolji spol, ona pokazuje čovječnost oba. Ranjivost ljudskoga bića I snagu koju je ono moguće kreirati u datim situacijama. Priča nam o transformaciji djevojke u ženu. Tjelesnim i zahtjevnim fizičkim izazovima koreograf je prikazao težinu psihičkih stanja, a time ih je doveo u korelaciju jasnijui  bližu publici odnosno samome gledatelju, a u plesnom će izrazu uživati i oni koji ga inače ne poznaju. 

La Femme je  nastala u sklopu pilot projekta Step Forward koji je započeo ove godine, a predviđeno je da će trajati tri godine i to suradnjom Liberdancea i Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP-a). Cilj je mladim plesačima omogući stjecanje iskustva kroz rad s međunarodno afirmiranim koreografima koji novim generacijama prenose svoje znanje. 

Projekt je startao s vlastitim sredstvima, a pripreme se odvijaju u Zagrebačkom plesnom centru. Step Forard povezuje i mlade kreativce iz drugih područja. 

Tako su kostimofgrafiju za La Femme od ideje do realizacije u  rukama imali studentati Tekstilno Tehnološkog Fakulteta u Zagrebu.

PRODUKCIJA: Liberdance & Hrvatski in

PRODUKCIJA: Liberdance & Hrvatski institut za pokret i ples kroz edukativnu platformu Zagrebačkog plesnog centra.

GLAZBA: Soundtrack

KOSTIMOGRAFIJA: Zavod za dizajn tekstila i odjeće, diplomski studij kostimografije, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

MENTORI PROJEKTA: Nina Režek Wilson, redovni profesor, voditelj katedre kostimografije, Ivana Bakal, mag. ing. des. text., vanjska suradnica

ASISTENTI: Đurđica Kocijančić Šnidarić i Sandra Škaro

KOORDINATORICA STUDENATA: Sanja Jakupec, apsolventica kostimografije

IZRAĐIVALI KOSTIME OD SKICE DO REALIZACIJE: Studenti 1.god. diplomskog studija kostimografije: Daniela Supić, Pavla Aleksić, Lora Vran, Martina Ivanković, Ozana Gabriel, Matea Bručić, Barbara Milovac, Aleksandra Koluder, Maria Rebeka Čupić, Tomislav Kliškinić, Anamaria Bevandić, Josipa Gregorina, Lorena Podolski, Dora Šintić, Mateja Vrban, Anre-Michell Jovanović

VANJSKO OKO: Mirna Žagar

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.