Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJE Negodovanje TV-kuća zbog oznaka neprimjerenosti

Komercijalne televizije ne mogu odgajati mladež

17.11.2008.
u 17:58

Nakon što su oznake o neprimjerenosti TV-sadržaja za maloljetnike izazvale burne reakcije javnosti, jer su bile preglomazne, Vijeće za elektroničke medije revidiralo je pravilnik. Iako sada oznaka neće biti tako velika, odluka da se ona prikazuje tijekom cijelog programa naišla je na negodovanje TV-kuća. Na Novoj TV i RTL-u smatraju da će ta odrednica imati suprotan učinak od željenog.

- Prema mišljenju nekih stručnjaka, oznaka o neprimjerenom sadržaju tijekom cijelog trajanja programa poslužit će kao poziv maloljetnicima da ga gledaju, umjesto da ih odbije. Umjesto toga, RTL televizija predložila je uvođenje najbolje prakse iz EU, koja zahtijeva prikazivanje oznaka na početku programa te pri povratku u program nakon reklama - piše u RTL-ovu priopćenju.

- Komercijalne televizije ne mogu preuzeti odgojnu i obrazovnu ulogu koja mora biti rezervirana za obitelj i odgojno-obrazovne institucije te javnu televiziju. Dosadašnje iskustvo pokazuje da uvođenje specificiranih grafičkih rješenja na ekranu to neće promijeniti - kaže Vedrana Cvetko s Nove TV.

S HTV-a poručuju da su zadovoljni što je Vijeće uzelo u obzir njihove prigovore i sigurni su da će i ovaj put imati sluha za želje gledatelja.

Ono što će ostati najupitnije odluke su TV-kuća koji sadržaj treba označiti. Moglo bi se dogoditi da Dr. House bude proglašen neprimjerenim za mlađe od 12, a Big Brother i krvave scene u informativnim programima primjerenima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije