Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kazalište ideje i akcije ili tek smišljene provokacije

Novi intendant kao redatelj ima umjetničku slobodu, ali zar smije mijenjati ime cijelog kazališta, pitaju se kulturnjaci
10. listopada 2014. u 18:18 11 komentara 1351 prikaza
HNK
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Natpis “Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka” postavljen na pročelju zgrade kazališta na Dan neovisnosti, a usto i isticanje zastave duginih boja, čin je kojim je nova uprava kazališta nastavlja program o novom i drukčijem riječkome HNK, otvorenome prema manjinskim zajednicama koje dosad, kako kažu, nisu bile uopće ili adekvatno zastupljene.

Od dolaska Olivera Frljića na mjesto intendanta riječkoga kazališta u javnosti se uglavnom govorilo o dugovima stare uprave, konceptu novog, odgovornog i različitoga kazališta, “obrazovanju” publike, što je gotovo zasjenilo kazališni program.

Tragikomična “proslava”

Tako je i ovotjedna “provokacija” uzburkala duhove. Igor Žic, autor posljednje povijesti grada Rijeke i glavni urednik časopisa “Književna Rijeka” drži opasnim kada većina maltretira manjinu, no još opasnijim kada manjina maltretira većinu. – U vezi s tragikomičnim događajima vezanim uz “proslavu” Dana neovisnosti u Rijeci, što uključuje preimenovanje kazališta u “Hrvatsko homoseksualno kazalište Ivana pl. Zajca”, a nastavlja se na preimenovanje iste institucije u “Narodno kazalište”, naravno, bez hrvatsko, te reklame na lokalnome radiju uz “Internacionalu” i “Bandieru Rossu” za Talijansku dramu, uz “izložbu” Giovannija Morbina u Malome salonu, koji je hodao gradom uz fašistički pozdrav, propitujući “hrvatski” fašizam danas te izložbu “Socrealizam modernizam” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, može se citirati jedna cinična njemačka primjedba vezana uz Austrijance: “Treba cijeniti okretnost Austrijanaca koji su cijeli svijet uvjerili da je Hitler bio Nijemac, a Mozart Austrijanac!” A ja bih dodao i da su cijeli svijet uvjerili i da je Mozart bio, prije svega, slastičar, barem ako je suditi po “njegovim” kuglama – zaključuje Žic.

HNK | Autor : Goran Kovačić/Pixsell Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Operni pjevač Bojan Šober, nekadašnji ravnatelj Opere u riječkome HNK i svojedobno v.d. intendanta, ističe kako u vrijeme dok je obnašao te dužnosti nije imao osjećaj da je itko u kazalištu bio diskriminiran. – Držim da je HNK uvijek bio otvoren za sve, ne vidim smisla ovoj provokaciji, kao poslovni čovjek mogu razumjeti želju za samoisticanjem, promidžbom, pa čak i za izazivanjem konflikta iz kojih bi trebalo izići nešto dobro. Neprimjereno je, naročito na Dan neovisnosti – kaže Šober.

"Izašao je izvan konteksta"

Teatrolog prof. Darko Gašparović i bivši intendant HNK Ivana pl. Zajca ovaj (na)čin ne odobrava. – Kod Frljića smo navikli da je riječ o redatelju žestoke provokacije, no ovdje je izišao izvan konteksta. Ne može mijenjati ime kazališta bez suglasnosti Ministarstva kulture i Grada Rijeke. Ne bi to trebao činiti, u predstavama ima apsolutnu umjetničku slobodu. Cijenim ga kao hrabroga redatelja i nadam se da takvo što više neće raditi – komentirao je Gašparević. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ne želi se miješati u rad kazališta.

– Nemam namjeru to činiti ni ubuduće. Uloga kazališta je buditi strast kod publike i usmjeravati pažnju javnosti na različite pojave u društvu. Vodstvo našeg kazališta očito to i radi, a s obzirom na medijski odjek koji je postigla njihova inicijativa, to im, čini se, i uspijeva. Osobno nemam ništa protiv isticanja zastave duginih boja na zgradi kazališta. Naravno, uz zastavu duginih boja na kazalištu je istaknuta i zastava Republike Hrvatske – ustanovio je prvi čovjek Rijeke.

HNK | Autor : Goran Kovačić/Pixsell Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Bit će i premijera

Frljićev prvi suradnik i glavni dramaturg Marin Blažević napominje kako je sezona u Rijeci službeno započela prije tjedan dana, trenutačno pripremaju četiri premijere, sa sva četiri ansambla – Operom, Baletom, Hrvatskom i Talijanskom dramom.

– No riječki HNK nije samo repertoarni mehanizam, to je i kazalište ideja i akcije – ističe Blažević.

>>Devedesetih su četnike vidjeli i u životinjama

>>Prvi sastanak publike i nove uprave HNK Ivana pl. Zajca

>>Bivša uprava 'zaboravila' spomenuti dug od 840.000 kuna

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • lojtra1:

    Rođen i odrastao na selu, prošao sam svijeta. Imao sam zeca u kileru, ispod haube, ispod kotača u klinastom remenu, u štali puno njih, imam ih i danas. Puno znam o životu i navikama kunića i zečeva ali zeac pedera ... prikaži još! - e to još nikad nisam vidio ni čuo!

  • ArsenT:

    "Naravno, uz zastavu duginih boja na kazalištu je istaknuta i zastava Republike Hrvatske – ustanovio je prvi čovjek Rijeke." Možda je zgrada kazališta fotografirana u pogrešnom trenutku, možda ja imam smanjenu sposobnost percepcije, ali na zgradi nikako ne uočavam zastavu ... prikaži još!u Republike Hrvatske! Može li mi tko pomoći! Je li to igra "pronađi zastavu"?

  • cavecanem:

    pa objašnjenje je vrlo jednostavno, gospodin dobro zna svoje umjetničke kvalitete i jedini način na koji može dobro živjeti a da pri tome zapravo ne radi ništa jest stalno provociranje u trenucima dok je to moderno i prolazi, no svaki ... prikaži još! bezobrazluk, a naročito ovaj koji je bezobrazluk radi bezobrazluka a ne umjetnosti, kvarljiva je roba, a onda jednog jutra će se gospodin probuditi i shvatiti svoju pravu vrijednost kada mu sadašnji apologeti prvi okrenu leđa, malo zlurado, znam, ali eto veselim se tom trenutku