Naslovnica Kultura Kazalište

Kaštelani u Zagrebu predstavljaju Legendu o Miljenku i Dobrili

U Kazalištu Vidra 8. veljače 2018. u 20 sati odigrat će se kazališna predstava Legenda o Miljenku i Dobrili, po istinitoj i tragičnoj ljubavnoj priči koja se prije više stotina godina dogodila u Kaštel Lukšiću
05. veljače 2018. u 15:21 0 komentara 482 prikaza
Kaštela
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/4

U organizaciji Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela, Muzeja grada Kaštela te Društva Kaštelana i prijatelja Grada Kaštela u Zagrebu, prezentirat će se bogata povijesna i kulturna baština te tradicija jednog od najdugovječnijih dalmatinskih gradova.

Kazališni fenomen Igraju već deset godina i stalno su rasprodani: Ako vam otkrijemo tajnu, moramo vas ubiti

U Kazalištu Vidra 8. veljače 2018. u 20 sati odigrat će se kazališna predstava Legenda o Miljenku i Dobrili, po istinitoj i tragičnoj ljubavnoj priči koja se prije više stotina godina, u vrijeme renesanse, dogodila u Kaštel Lukšiću. Predstava je napravljena prema romanu Marka pl. Kažotića i po scenariju Dinka Morovića, a režirala i adaptirala ju je Mladenka Gruica. 

Legenda o Miljenku i Dobrili ili kako ih nazivaju hrvatskim Romeom i Julijom,  priča je o dvoje mladih iz zavađenih plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu i konačno presudila njihovoj ljubavi. Pokopani su zajedno u crkvi sv. Ivana u Kaštel Lukšću  gdje i danas stoji natpis: „Pokoj ljubovnikov.“

Muzej grada Kaštela gostovat će Arheološkom muzeju u Zagrebu u razdoblju od 6. veljače do 28. veljače 2018. s izložbom Helenistička reljefna keramika iz Sikula autorice Ivanke Kamenjarin. Izložba se otvara 6. veljače u 19 sati, a njome će se prikazati bogatstvo i raznolikost reljefne keramike pronađene pri istraživanjima helenističke faze naselja Sikuli koje se nalazi u zapadnom dijelu Kaštelanskog polja. Među ovom vrstom keramike najzastupljenije su tzv. megarske čaše koje su se sudeći prema nalazima kalupa za izradu proizvodile u naselju. Sve su čaše bile ukrašene, a najčešće je riječ o vegetabilnim motivima. Na pojedinim čašama nalaze se i imena vlasnika radionica u kojima su se izrađivale. Osim čaša pronađeni su i krateri, veće keramičke posude koje su služile za miješanje vina s vodom. Nalazi potječu iz kulturnih slojeva prve faze naselja (2.-1. st. pr. Kr), a dio je pronađen i pri istraživanjima pristaništa.

Nakon otvaranja izložbe, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, održat će se  predavanje o bogatoj povijesti vinarstva i vinogradarstva u Kaštelima, kao i o razvoju autohtone kaštelanske sorte – crljenak. Kaštela su u prošlosti bila čuvena po vinu i vinarstvu. Svjedočanstva toga još uvijek su vidljiva u krajoliku, na padinama Kozjaka gdje se nalaze krčevinske gomile i prizide starih vinograda, kao i u starim konobama, gdje su sačuvane drvene bačve, alati za obradu zemlje i vinarska oprema. Nakon predavanja biti će održana degustacija kaštelanskog crljenka.

Plesna i glazbena tradicija Kaštela, koja je stoljećima živjela i razvijala se kroz pučko pjevanje i liturgiju, a kasnije kroz brojna kulturno-umjetnička društva predstavit će se kroz Kaštelansku promenadu koju će KUD „Ante Zaninović“ prikazati  8. veljače u 11 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Miljenko i Dobrila Legenda o Miljenku i Dobrili Kostimirana manifestacija Kaštela kao brend nove kulturne destinacije Oliver Frljić Goran Gerovac Može li se Frljića zabraniti zbog njegove poetike a da to ne bude istovremeno i politička zabrana Histrionska premijera Famozna Anja Šovagović Despot užasno zavija i pri tome je zabavna, ali i tužna
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.