Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika u cannesu

Justine Triet osvojila Zlatnu palmu pa žestoko napala Macrona

The 76th Cannes Film Festival - Closing ceremony
ERIC GAILLARD/REUTERS
30.05.2023.
u 10:19

Triet osvojenom je Zlatnom palmom za film "Anatomy of a Fall" postala tek treća žena koja je osvojila ovu najprestižniju nagradu u Cannesu

Francuska redateljica Justine Triet za svoj je film „Anatomy of a Fall“ osvojila najprestižniju nagradu 76. Filmskog festivala u Cannesu – Zlatnu palmu (Palme d'Or). Film govori o spisateljici Sandri Hüller koja pokušava dokazati svoju nevinost u smrti svoga muža i tek je treći film koji je režirala žena te koji je osvojio Zlatnu palmu. Jedna od dvije prethodne pobjednice, Julia Ducournau, bila je u ovogodišnjem žiriju.

Tijekom primanja nagrade, francuska je redateljica uputila žestoku kritiku francuskoj vladi i predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog njihova nasilnog odgovora istih na prosvjede reformi mirovinskog sustava.

Podsjetimo, sredinom trećeg mjeseca ove godine, Macronova je vlada bez glasanja u parlamentu progurala Zakon o mirovinskoj reformi koja predviđa povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine.

– Zemlja je patila od povijesnih prosvjeda zbog reforme mirovinskog sustava. Ti prosvjedi su odbijeni... potisnuti na šokantan način – rekla je redateljica u svom govoru te nadodala da francuska vlast podržava komercijalizaciju kulture koja šteti Francuskoj.

Drugu najznačajniju nagradu, Grand prix, dobio je film "The Zone of Interest" u režiji britanskog redatelja Jonathana Glazera. Ova adaptacija romana Martina Amisa govori o životu njemačke obitelji i zapovjednika koncentracijskog logora koji žive uz Auschwitza.

Nagradu žirija dobio je finski redatelj Aki Kaurismäki za film „Fallen Leaves“, smrtonosnu ljubavnu priča o romansi koja cvjeta u svakodnevnom svijetu bez ljubavi i punom rata, a vijetnamsko-francuski redatelj Tràn Anh Hùng dobio je nagradu za najbolju režiju za "Pot-au-Feu“ - raskošnu, gurmansku ljubavnu priču s Juliette Binoche i Benoîtom Magimelom u glavnim ulogama.

Najbolji scenarij osvojio je Yuji Sakamoto za film "Monster". Riječ je o nijansiranoj drami japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede s promjenjivim perspektivama o dva dječaka koji se bore za prihvaćanje u društvu i obitelji. Film je također osvojio Queer palmu, priznanje koje novinari dodjeljuju za najjači film LGBTQ tematike festivala.

Nagradu za najboljeg glumca dobila je japanski glumačka zvijezda Koji Yakusho, koji glumi zamišljenog, sredovječnog čovjeka iz Tokija koji čisti zahode u filmu "Perfect Days" njemačkog redatelja Wima Wendersa. Dok je nagradu za najbolju glumicu osvojila Merve Dizdar za nastup u filmu "About Dry Grasses" Nurija Bilgea Ceylana – čime je postala prva turska glumica koja je osvojila tu nagradu.

Filmski festival u Cannesu broji mnogo nagrada u raznim kategorijama i konkurencijama, tako je najbolji kratki film bio „27“ Flore Anne Bude, a počasnu Zlatnu palmu dobili su američki glumci Michael Douglas i Harrison Ford.

Na festivalu je prisustvovao veliki broj poznatih glumaca i redatelja. A po prvi puta nakon 1976. godine i premijere svog – sada kultnog – filma „Taxi Driver“ s Robert De Nirom, prisustvovao je renomirani holivudski redatelj Martin Scorsese s filmom „Killers of the Flower Moon“ o serijskim ubojstvima domorodnih Indijanaca u Oklahomi početkom 20.st.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije