Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava kinematografije

Ovacije hrvatskom filmu u Cannesu

Cannes Before The Festival - Illustrations
Foto: Urman Lionel/ABACA/PIXSELL
24.05.2023.
u 12:24

Dugometražni igrani film "Lost Country" redatelja Vladimira Perišića i koproducentice Ankice Jurić Tilić dobio odlične reakcije, a slijedi premijera kratkometražnog igranog filma "Prava istina priče o šori" redateljice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić.

U sklopu Tjedna kritike 76. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu dugometražni igrani film Vladimira Perišića "Lost Country" dobio je ovacije na svjetskoj premijeri, izvijestio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar.

Koproducentica filma Ankica Jurić Tilić iz Kinorame rekla je da za nju prvo gledanje s publikom uvijek ima posebnu važnost jer oni koji žive s filmom cijeli niz godina ne mogu biti objektivni oko toga kako će djelovati na publiku. Za iskustvo s premijere održane u ponedjeljak kaže da je bilo prekrasno, dobili su snažan i uporan pljesak, uz suze, puno emocija i divan prijem publike.

Uz nju hrvatsku ekipu u Cannesu predstavljali su glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

Radnja filma smještena je u Srbiju 1996., u vrijeme studentskih prosvjeda protiv Miloševića koji za 15-godišnjeg Stefana imaju posebnu težinu jer se mora suprotstaviti vlastitoj majci, glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Glavne uloge imaju Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Pavle Čemerikić, Duško Valentić, Helena Buljan, Ana Simeunović, Boris Isaković i Marija Škaričić.

Svjetsku premijeru ima i hrvatski kratkometražni igrani film "Prava istina priče o šori" redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent).

Film je sniman u francusko-srpskoj produkciji, te luksemburškoj i hrvatskoj koprodukciji, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigital. Nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, ARTE France Cinéma, CNC, Luksemburškog filmskog fonda i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tjedan kritike paralelni je program Cannes film festivala, koji u svom 62. izdanju predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. 

Međunarodni žiri dodijelit će nagrade za dugometražni te kratkometražni film. U sklopu Tjedna dodjeljuje se i nagrada za glumačku zvijezdu u usponu, a selektirani filmovi u konkurenciji su i za Zlatna kameru. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije