Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U kina stiže "Elvis"

Je li Elvisov doživotni menadžer, ilegalac i cirkusant, bio ubojica?

Foto: IMDb
1/2
08.06.2022.
u 10:36

Novi biografski film Baza Luhrmanna o životu Elvisa Presleya bavi se odnosom kralja rock'n'rolla i njegova misterioznog agenta Toma Parkera kojeg glumi Tom Hanks

Bilo je vrijeme da napokon dobijemo pravi, veliki biografski film o kralju rock'n'rolla – Elvisu Presleyu. Tog zadatka prihvatio se ekscentrični redatelj Baz Luhrmann, a film koji je upravo premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu krajem ovog mjeseca stiže i u hrvatska kina. Kao i svi Luhrmannovi uraci koje smo do sada imali priliku gledati, poput "Moulin Rougea" i "Velikog Gatsbyja", i "Elvis" već na prvi pogled odiše njegovom sumanuto grandioznom i ponekad zasljepljujuće svjetlucavom estetikom. A prateći Elvisov život od djetinjstva do prerane smrti u 43. godini, Luhrmann je veliku pažnju posvetio odnosu legendarnog pjevača i njegova misterioznog menadžera pukovnika Toma Parkera.

Uloga Kralja, za koju su se navodno natjecali Miles Teller, Ansel Elgort i Harry Styles, na koncu je pripala mladom Austinu Butleru kojeg smo gledali u ulozi Texa Watsona, prominentnog člana kulta Charlesa Mansona u Tarantinovu filmu "Bilo jednom u Hollywoodu". Zahtjevan zadatak stavljen je pred Butlera, kojem, iako je gotovo savršeno "skinuo" flambojantne Elvisove pokrete (nisu ga zaludu zvali "Elvis-Pelvis"), ipak nedostaje nešto Elvisova mračnog šarma. Među tisućama Elvisovih oponašatelja vjerojatno bi se našlo i nekoliko boljih. A još je teže možda snimiti film i probrati trenutke iz mita o čovjeku koji je još za života ušao u legendu. U svakom slučaju, od siromašnog dječaka s američkog Juga koji je svoj revolucionaran glazbeni stil gradio inspiriran crnačkim gospelom do svjetske zvijezde pred kojom ljudi padaju u trans, kontroverzne ljubavne veze s četrnaestogodišnjom Priscillom Presley do konačnog pada u ralje ovisnosti i nimalo glamurozne smrti – navodno je umro sjedeći na tronu, odnosno zahodu – Elvis i dalje fascinira milijune diljem svijeta. Međutim, pametna Luhrmannova redateljska odluka bila je okrenuti se manje poznatoj figuri pukovnika Toma Parkera kojeg glumi Tom Hanks, čovjeku koji je Elvisa lansirao u zvijezde, a zatim tijekom čitave njegove karijere, zloguko virkajući iz sjene, brojio novčanice i trljao ruke.

Da nije bilo Parkera, ne bi bilo ni Elvisa, ali sumnjivim metodama nekonvencionalni je menadžer kontrolirao čak i Elvisov privatni život, među ostalim nagovorivši ga na služenje vojske i brak s Priscillom, a navodno ga je izolirao od obitelji i prijatelja te poticao da koristi narkotike. Nalikovalo je sve to, primijetit će mnogi nakon što je razotkrivena Parkerova prošlost, na cirkusku predstavu koju je znao izvoditi radeći kao zabavljač po sajmovima. Naime, osim što je vrapce farbao u žuto i prodavao pod kanarince, poznat je bio po točki "Pukovnik Parker i njegove plešuće kokoši", tijekom koje je kokoši tjerao da "plešu" tako što bi im ispod postolja postavio vreli rešo.

Pukovnik Tom Parker kao Elvisov menadžer nije mogao izbjeći pozornost javnosti, a kao rođeni šoumen u njoj je i uživao. No svoju prošlost skrivao je kao zmija noge, a na pitanja o sebi gotovo nikada nije odgovarao. Naime, pukovnik Tom Parker nije bio ni pukovnik niti se zvao Tom Parker, a čak nije bio ni Amerikanac. Rođen je 1909. godine u gradu Breda u Nizozemskoj pod imenom Andreas Cornelis van Kuijk. Sedmi od jedanaestero djece, s petnaest godina dobio je posao u luci u Rotterdamu u kojoj se jednog dana 1929. godine ukrcao na brod kao slijepi putnik i otplovio u obećanu zemlju Ameriku. Odlučio se prijaviti u vojsku, prisvojio je ime Tom Parker te počeo tvrditi da je rodom iz Zapadne Virginije, ali nekoliko godina kasnije je dezertirao i bio uhićen. Američka vojska prema dezerterima nije imala milosti pa je više mjeseci proveo u samici, što ga je dovelo do mentalnog sloma, a iz vojske je otpušten s dijagnozom psihopatije. Kada se razbuktao 2. svjetski rat i započelo prisilno vojačenje, bivši vojnik, pa čak i psihopat kao Parker, bio je idealan kandidat. Međutim, Parker ni pod koju cijenu nije htio u rat pa je skovao briljantan plan – jeo je i jeo dok nije dosegao 140 kilograma i dobio dijagnozu morbidne pretilosti pa je proglašen nesposobnim za službu. Životario je radeći po cirkusima i sajmovima, oženio se, a iz siromaštva spasila ga je promjena karijere kada je, upoznavši pjevača croonera Genea Austina, postao glazbeni menadžer. Zanimljivo je i da je Parker, upravo zbog toga što je služio u vojsci, mogao zakonito dobiti američko državljanstvo, međutim na taj se korak nije odlučio i do kraja života ostao je ilegalni imigrant. Zato je i paranoično izbjegavao pravnu papirologiju i formulare pa je na koncu morao odustati i od menadžeriranja Genea Austina.

Tom Hanks kao Tom Parker
Foto: IMDb

Nevjerojatan ironijski obrat doveo ga je i do toga da je bivši zlostavljač kokoši neko vrijeme radio za jedno sklonište za životinje te je, putujući po Americi, za njih skupljao donacije. Usput je pohađao koncerte, tražeći zanimljive mlade izvođače koje bi mogao uzeti pod svoje te postao i menadžer poznatom country izvođaču Eddyju Arnoldu. U tom razdoblju zaradio je i počasnu titulu pukovnika kojom će se predstavljati do kraja života i kojom ga je obdario guverner Louisiane Jimmie Davis, i sam bivši country pjevač.

Po svemu sudeći, Parker je bio vrlo dobar u svom poslu, a kad je čuo nastup tada još maloljetnog Elvisa Presleya, nije časa časio. Osigurao mu je ugovor u velikoj izdavačkoj kući RCA, niz lukrativnih televizijskih nastupa, koncerata i angažmana, ali usput mu je i oduzimao nevjerojatnih 50 posto zarade. Uz taj ogroman zalogaj koji si je prisvajao, Parker je Elvisa koštao milijune – dijelom zato što mu je zabranjivao sve, iznimno profitabilne, koncerte izvan Amerike jer se kao ilegalac bojao putovati, a dijelom zato što nije, kao svi ostali menadžeri, varao na porezu. To je "poštenje", dakako, zapravo bilo još jedan rezultat njegova paranoičnog straha da ne bude uhićen. Kao da cijela stvar već nije bila dovoljno bizarna, njegova biografkinja Alanna Nash iznijela je teoriju koja može objasniti neobičan Parkerov otpor prema dobivanju državljanstva i sve njegove bojazni. Naime, nakon Elvisove smrti nizozemski je novinar Dirk Vellenga primio anonimno pismo u kojem je stajalo da je Andreas van Kujik, odnosno Tom Parker – ubojica. Navodno, tvrdio je anonimni pošiljatelj, Parker je odgovoran za neriješeno ubojstvo 23-godišnje Anne van Enden koja pronađena nasmrt pretučena u svojoj kući 1929., nedugo prije no što je Parker nestao. To bi zaista objasnilo sve, no dokaza više nema, kao ni Toma Parkera, koji je umro do grla u kockarskim dugovima 1997. godine.

Kako god bilo, njegov lik i djelo možda je najbolje sažela Priscilla Presley u svom govoru na Parkerovu sprovodu: "Elvis i pukovnik zajedno su pisali povijest, a svijet je bolje i zanimljivije mjesto zbog njihove suradnje. A sad me ispričajte, moram pronaći svoj novčanik jer, iako nisam primijetila blagajnu na ulazu, sigurna sam da je pukovnik našao način da nam naplati dolazak." 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije