Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nebojša Taraba

Inspiraciju za seriju našli smo na izgubljenom kontinentu Velika Adria

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
18.08.2023.
u 10:10

Producent i scenarist iz Drugog Plana otkrio nam je detalje velike međunarodne koprodukcije, geopolitičkog eko trilera koji bi trebao režirati Dalibor Matanić

Ne događa se svaki dan da o nekom hrvatskom projektu piše ugledni američki filmski časopis Variety, koji je objavio ekskluzivnu vijest o velikoj koprodukciji hrvatske kuće Drugi plan, poznate po hit serijama "Novine" i "Uspjeh", njemačkog Nadcona i talijanske Fabule. Riječ je bila o novoj TV seriji, uzbudljivom geopolitičkom eko trileru čiju su priču zakuhali hrvatski filmaš Nebojša Taraba i talijanska scenaristica Simona Nobile.  A u taj veliki međunarodni projekt, imena "Great Adria", koji će sa snimanjem, ako sve protekne po planu, krenuti u proljeće 2024. godine, za sada su uključeni i veliki belgijski distributer Lumiere te HRT.

Sjeme ideje za seriju posijano je prije četiri godine, kada su u jesen 2019. znanstvenici sa Sveučilišta u Utrechtu objavili senzacionalnu vijest. Pronađen je izgubljeni kontinent, ugrubo veličine Grenlanda, koji se prije oko 240 milijuna godina odvojio od Sjeverne Afrike. Međutim, nije riječ o mitskoj Atlantidi, objašnjavali su tada znanstvenici, budući da je taj prakontinent nazvan Great Adria ili Velika Adria davno prije dolaska ljudi na scenu zbog pomaka tektonskih ploča doslovce nestao pod Zemljinim plaštem.

No njegovi ostaci, među kojima su i istarski poluotok, dijelovi Apenina i Alpa, i danas svjedoče o njegovu postojanju. Iako je bila riječ za znanost i struku o nevjerojatnom otkriću, kako nam govori jedan od autora serije Nebojša Taraba, ta je vijest u javnosti prošla gotovo pa ispod radara, a uskoro ju je i potpuno zasjenila globalna pandemija koronavirusa.

– Bila je to vrlo zanimljiva priča, koja objašnjava i zašto smo tako seizmički aktivno područje, jer Jadranska mikroploča upravo zbog toga nije potpuno spojena na europski kontinent. Završetak ostataka Velike Adrije također je i gotovo točno na spoju Sirije i Turske, gdje su nedavno zabilježeni razorni potresi. A upravo mi se jučer javio prof. Douwe van Hinsbergen, voditelj istraživanja Sveučilišta u Utrechtu, koje je de facto zaslužno za otkriće Velike Adrije. I on je pročitao tekst u Varietyju, veseli se projektu te je naš konzultant na seriji u jednom znanstvenom dijelu koji obrađujemo u priči, jer i na toj razini nastojimo ponuditi točne podatke. No ovo je suvremena priča, događa se u sadašnjem trenutku, a i vrlo je aktualna, budući da je za nju iznimno bitna i trenutačna energetska kriza koja se kotrlja s početkom rata u Ukrajini – objašnjava nam Taraba dodajući da spomenute geološke događaje otprije 200 milijuna godina u seriji koriste kao širi kontekst priče, ali i element nekih važnih otkrića o budućnosti Europe, pokušajima da se oni razotkriju, ali i sakriju.

Glavna junakinja "Velike Adrije" mlada je 17-godišnja aktivistkinja Mia iz Rijeke, koju će okolnosti natjerati da se udruži s dvoje, talijanskih i hrvatskih, inspektora kako bi spasili energetsku budućnost Europe.

– Mia je mlada djevojka, pomalo drugačija, svoja, s dosta tragičnom osobnom pričom. No i njezina je osobna tragedija na neki način povezana s velikom međunarodnom zavjerom u koju se upliće. Mogli bismo reći da je tipična predstavnica nove generacije, mlada, pametna i bistra, s mnogim tehničkim znanjima, a istovremeno vrlo svjesna da stanje planeta koji toj generaciji ostavljamo u nasljedstvo nikako nije dobro. Stoga je spremna na angažman, koji možda ponekad i prelazi granice onog što smatramo normalnom dozom aktivizma, što bi se moglo nazvati, iako je možda ta riječ prejaka, ekoterorizmom – veli Taraba.

Scenarij koji potpisuje sa Simonom Nobile te suradnicima u razvoju iz Nadcona i Fabule, bavi se i aktualnim političkim zbivanjima, odnosno, kako je to sročio Taraba, "lutanjima zelenih lijevih politika, koje često kao kontrareakciju imaju rast ekstremne desnice, ali i same već plešu po rubu ideologije i dogme". Ukazuju time na to kako je možda doista došlo vrijeme za prave i osviještene akcije zaustavljanja klimatskih promjena, koje svi već osjećamo na svojoj koži, a već trebao doći kraj ideologiziranju te teme.

Projekt je, doznajemo, već u visokoj fazi razvoja, svi elementi "pitch decka" su na mjestu, a predstoji im nekoliko važnih industrijskih događaja, osiguravanje financiranja sa svih uključenih strana te daljnji pregovori s distributerima i broadcasterima. Velik dio snimanja zakazanog za rano proljeće odvijat će se u Hrvatskoj – u Rijeci, na Krku i Cresu – ali i Trstu, Portorožu i Bruxellesu. Seriju bi trebao režirati Dalibor Matanić, otkriva nam Taraba, no u suradnji s partnerima odlučit će hoće li mu se još tko priključiti. Glumačka ekipa je, doduše, obavijena velom tajne – znamo tek da će biti riječ o vrhunskim međunarodnim glumcima, nekima iz Hrvatske, ali i Italije, Slovenije i Francuske.

– Koprodukcije su same po sebi uvijek vrlo kompleksan proces, a na ovo, kao i velike međunarodne partnere koje smo uspjeli dobiti posebno smo ponosni. Čini mi se da se inače hrvatskom "regijom" podrazumijeva prostor bivše Jugoslavije, ali našoj regiji, geografski i povijesno pripadaju i Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska, Njemačka... I mi tu vidimo ono veliku priliku za razvoj. Potpuno smo svjesni financijskih limita našeg tržišta, ali i unatoč tome sigurni smo da možemo napraviti priče poput ove koje nam mogu donijeti partnere s velikih svjetskih tržišta – zaključio je Nebojša Taraba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije