Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETRPEMIJERA

Hrvatski kraljevi uz bok najvećim svjetskim produkcijama

Hrvatski kraljevi (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/7
12.10.2011.
u 23:55

"Hrvatski kraljevi" sam su vrhunac domaćih produkcijskih kapaciteta, spektakularne slike i zvuka, s impresivnim specijalnim efektima i 3D animacijom

Večeras je u dvorani Lisinski svečano predstavljena pilot epizoda dugo očekivanog serijala "Hrvatski kraljevi" scenarista, redatelja i kompozitora Božidara Domagoja Burića, u ambicioznoj produkciji Hrvatske radiotelevizije. Serijal je najavljivan kao "BBC na hrvatski način", i takvu je najavu opravdao.

"Hrvatski kraljevi" sam su vrhunac domaćih produkcijskih kapaciteta, spektakularne slike i zvuka, s impresivnim specijalnim efektima i 3D animacijom, te jakim soundtrackom u kojem su klasični instrumenti sljubljeni s teškometalnim rifovima. Odlična je i sama najavna špica serijala, u kojoj pred zaprepaštenim turistima oživljavaju najpoznatiji kipovi naših srednjevjekovnih vladara. Redatelj se na trenutke čak pretjerano trudi impresionirati vizualnim efektima, pa scena nad Višeslavovom krstionicom djeluje poput visokobudžetne reklame za izvorsku vodu, stavljajući povijesni događaj u drugi plan.

U serijalu glume naturščici najrazličitijih profesija, od vojnih časnika i sinjskih konjanika do tehničkog osoblja HTV-a. U svojim su ulogama uglavnom dobri, onoliko koliko mogu biti s obzirom da većina u filmu nema niti jednu jedinu repliku. Umjesto toga, čitavo vrijeme slušamo naraciju Miljenka Kokota koji gledatelju predstavlja četiri stoljeća hrvatske povijesti, od sukoba kneževa Ljudevita i Borne do smrti kralja Zvonimira i početka mađarske dominacije, pri tome jasno dijeleći povijesne činjenice od uvriježenih mitova. Ogromnu količinu podataka na trenutke je suviše teško pratiti, pa u sjećanju osim dojmljivih prizora krvavih bitaka ili građevina koje se uzdižu iz vlastitih ruševina, najviše ostaju duhoviti prikazi nekadašnjeg života na ovim prostorima - smrdljivi prenapučeni gradovi, seljani koji si međusobno trijebe buhe ili podaci o alkoholizmu i davnim seksualnim praksama.

Pretrpanost informacijama i sitne nelogičnosti, poput one u kojoj gledamo zdrave, mesnate seljane rumenih obraza dok narator govori o teškoj gladi u selima, ipak ne mogu zasjeniti nedvojbeno ogroman trud čitave ekipe serijala, zahvaljujući kojem se možemo pohvaliti da smo stali uz bok najvećim TV produkcijama. Jer "Hrvatski kraljevi" zaista izgledaju i zvuče svjetski.

Ključne riječi

Komentara 14

ZE
zelenakrava
08:54 13.10.2011.

Budemo videli sutra navečer. Inače o autoru sam imao loše mišljenje samo zato što je bio treći muž bivše glavne urednice Jasne Ulage.Mislio sam da je samo zbog toga dobio priliku da radi veće projekte.Izgleda dasam se prevario.Dakle,ne mora biti sve katastrofalno što je vezano uz Jasnu Ulagu.

DR
drazencro
10:28 13.10.2011.

kad milena nema previše za prigovorit onda je serijal sigurno odličan

JS
ja sam gladan
01:21 13.10.2011.

Koliko zlobe u ovom članku! Samo zato jer se radi o hrvatskim kraljevima. Hrvatski seljak je uvijek bio radišan i stvarao si je hranu, zato su \"mesnati i debeli\". Milena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije