Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peticija

Hrvatski filmaši za oslobađanje iranskog redatelja Jafara Panahija

Jafar Panahi
16.03.2011.
u 07:12

Pozivamo vladu Islamske Republike Iran za hitno oslobađanje naših kolega, iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, stoji u dopisu upućenom iranskoj vladi

Jučer je u Hrvatskom audiovizualnom centru, predstavniku iranskog veleposlanstva, savjetniku za kulturu Rezi Jamshidiju, uručena peticija hrvatskih strukovnih udruga, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata za oslobađanje iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, osuđenih na višegodišnju zatvorsku kaznu. Pozivamo vladu Islamske Republike Iran za hitno oslobađanje naših kolega, iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, stoji u dopisu upućenom iranskoj vladi.

Sastanak je održan povodom održavanja Ciklusa iranskih filmova u zagrebačkom kinu Tuškanac i gostovanja iranskog redatelja Rasoula Sadre Amelija. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, osim Reze Jamshidija, ugostio je i redatelja Amelija, a sastanku su prisustvovali i predstavnici DHFR-a i HRUP-a.

Podsjetimo kako je jedan od najpoznatijih iranskih redatelja Jafar Panahi prošle godine osuđen na šest godina zatvora za djelovanje i širenje propagande protiv sustava, a zabranjeno mu je i snimanje filmova, pisanje scenarija, putovanje u inozemstvo i razgovor s lokalnim i stranim medijima u idućih 20 godina. Njegov kolega, redatelj Mohammad Rasoulof, osuđen je na istu kaznu.

Panahi je 1995. godine nagrađen Zlatnom kamerom na festivalu u Cannesu za film Bijeli balon, a na festivalu u Veneciji 2000. Zlatnim lavom za film Krug. Njegov posljednji film Offside (2006.) nagrađen je Velikom nagradom žirija na festivalu u Berlinu. Panahi je 2001. bio gost Sarajevo Film Festivala.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:09 16.03.2011.

Bravo, filmaši !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije