Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatski dječji festival - prelijepih 26 godina

Hrvatski dječji festival - prelijepih 26 godina
Foto: Promo
1/2
15.10.2019.
u 13:07

Tijekom proteklog razdoblja je nastalo 545 novih dječjih pjesama koje su napisali profesionalni skladatelji i tekstopisci, a vrsni aranžeri obradili te skladbe tako da budu bliske djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta

Evo, 26. godina i XXVI. Hrvatski dječji festival. A kao da je bilo jučer. Imali smo „generalnu probu“, i u okviru Zagrebfesta, 1992. godine održali Mali Zagrebfest. Bio je uspješan i zanimljiv, uz sudjelovanje 15 zborova, a festivalski koncert je održan u Velikoj dvorani KDVL. Nažalost, zbog organizacijskih problema, sljedeće godine Festival nije održan. Ali zbog želje da djeci pružimo mogućnost da pokažu svoje talente i sposobnosti, odlučili smo nastaviti naše aktivnosti vezane uz festival dječjih zborova. Promijenili smo i ime festivala, pa više nije bio Mali Zagrebfest, nego smo 1994. godine održali Hrvatski dječji festival. I on traje već 26 godina.

1997. godine smo već postojećem glazbenom dijelu dodali još dva segmenta – literarni i likovni, u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola, uz svesrdnu pomoć mentora, svojih učitelja. I to je bio pun pogodak, jer je interes bio zaista velik. Dječja zborska glazba je bila zastupljena zborovima koji njeguju popularni izričaj, ali je tu bilo i zborova osnovnih škola, zborova crkvenih župa i kulturno umjetničkih društava . Zborovi dolaze iz cijele Hrvatske.

Tijekom proteklog razdoblja je nastalo 545 novih dječjih pjesama koje su napisali profesionalni skladatelji i tekstopisci, a vrsni aranžeri obradili te skladbe tako da budu bliske djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Mali slikari su naslikali oko 1300 slika a mali poete napisali preko 5600 poetskih radova. HDF je u svojim izdanjima (Notno izdanje i Zbornik), objavio sve dječje radove, koje su odabrala stručna povjerenstva, sastavljena od skladatelja, tekstopisaca, aranžera, glazbenih producenata, slikara i kipara, te književnika i pisaca. Od tih radova su odabrani najbolji, a od nedavno u Zborniku objavljujemo i note odabranih pjesama, pa su tako povezane sve aktivnosti festivala u jednom izdanju. HDF od početka objavljuje i CD s odabranim festivalskim skladbama.

Foto: Arena Hospitality Group

Svi dosadašnji festivali su održani u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a nakon festivala su upriličene izložbe dječjih slika uz čitanje dječje poezije i to u galeriji Klovićevi dvori, Školskom muzeju i u prostorima osnovnih škola.

Svake godine festival ima umjetnika pokrovitelja čija je slika ili ilustracija zaštitni znak na svim tiskanim materijalima vezanim uz festival. Nabrojati ćemo samo neke – Ivan Lacković Croata, Vasilije Jordan, Dragica Cvek Jordan, Pika Vončina, Ivan Klepac, Milivoj Ćeran, Ivica Propadalo, Hana Lukas Midžić, Ivona Biočić Mandić, Vendi Vernić a ove godine je to Davor Gobac.

Hrvatski dječji festival je jedini festival tog profila i njegova osnovna funkcija je njegovati i razvijati izvrsnost te pružiti djeci mogućnost da pokažu što sve znaju i mogu.

Ravnatelj festivala Ivan Kuliš

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije