Naslovnica Kultura Kazalište

Hrvati će newyoršku queer scenu pitati ima li morala u spolnosti

‘Svaku građansku konvenciju želim dovesti u pitanje i poetski obezvrijediti’
16. rujna 2014. u 14:54 0 komentara 311 prikaza
kvir
Foto: Queer festival

        U srijedu 17. rujna počinje treći Queer New York, multidisciplinarni festival koji na pet lokacija diljem Manhattana, Brooklyna i Queensa, uključujući ugledni Abrons Arts Center i kultni teatar La Mama, organizira udruga Domino iz Zagreba. Taj festival trenutačno je najambiciozniji kontinuirani inozemni projekt koji organizira neka hrvatska produkcija te logičan nastavak međunarodne ekspanzije Domina, koji samo u rujnu ove godine održava kulturne programe na četiri kontinenta: u Europi, Aziji, Australiji i SAD-u.

– Queer festival u New Yorku je našao svoje prirodno mjesto, mediji i publika su zainteresirani za ideje koje smo više od deset godina razvijali u Zagrebu, umjetnici vole nastupati pred američkom publikom koja je vrlo otvorena, a s organizacijske strane ovo je velika adrenalinska injekcija koja je meni u poslu uvijek potrebna. Želimo stvoriti odmak od uvriježene newyorške plesne i kazališne scene, kojoj ponekad, zvuči čudno, nedostaje eksperimenta i hrabrosti – kaže nam umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović dodajući da je takvo stanje povezano s načinom financiranja kulture u Americi.

Ovogodišnji Queer New York u deset će dana predstaviti više od četrdeset izvođača iz svih krajeva svijeta, a otvorit će ga premijera predstave “Pomutnje” redatelja Branka Brezovca, nastala u koprodukciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Eurokaza i Domina. U “Pomutnjama” glume studenti ADU, koji o procesu nastajanja predstave i svojem putu u New York snimaju i dokumentarni film pod mentorstvom profesora Nenada Puhovskog.

Većini je to prvi ovako ozbiljan međunarodni projekt, a predstava je ujedno i prva Eurokazova (ko)produkcija od odluke njegove osnivačice Gordane Vnuk da ugasi istoimeni kazališni festival i preusmjeri budžet u izravnu proizvodnju sadržaja.

– U prostoru društvenog angažmana želim svaku društvenu, ponajprije građansku konvenciju, ono što se danas naziva korektnost, dovesti u pitanje, poetski anarhično obezvrijediti. Tako je ovaj projekt sumnjičav prema homoerotskom kompleksu, ali i prema spolnoj komunikaciji uopće. Ima li morala u spolnosti i što zapravo želimo u požudi za Drugim? To je predstava koja izaziva queer problematiku, u kojoj bi i Željka Markić mogla iščeprkati nešto za sebe – kaže nam Brezovac.     

>> Ivica Buljan i Ana Karić u queer predstavi citiraju Judith Reisman

>> Nisu im htjeli pružiti ruku, a Queer danas putuje od SAD-a do Koreje

Program

        Osim ekipe “Pomutnji”, u New Yorku će gostovati i hrvatski koreograf Bruno Isaković te performer Siniša Labrović. Među stranim izvođačima valja istaknuti novu predstavu “I-cure” bugarskog umjetnika Ive Dimčeva koji je prošle godine upravo ovdje ostvario velik uspjeh predstavom “P-project”. U plesnom dijelu programa naglasak je stavljen na nizozemske umjetnike, među kojima je Hrvatima najpoznatiji koreograf Jan Martens koji je u nekoliko navrata gostovao na programima Domina u Zagrebu. Predstava “The Dog Days Are Over”, koju će predstaviti u New Yorku, rasprodana je do ljeta 2015.     

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.