Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje Muzičke akademije

Hoće li trg maršala Tita postati Trg kulturne izvrsnosti grada Zagreba?

Otvorenje nove zgrade Muzičke akademije
Foto: Marko Prpić/PXSELL
25.09.2014.
u 16:15

U utorak 30. rujna, na dan otvaranja nove zgrade Muzičke akademije, sve kulturne institucije s Trga maršala Tita pripremaju bogati program

        Konačno smo dočekali otvorenje nove zgrade Muzičke akademije! U utorak 30. rujna cjelodnevnim programom svih osam kulturnih institucija smještenih na trgu maršala Tita, Zagreb će proslaviti otvorenje zgrade na koju je cijela Hrvatska čekala gotovo stotinjak godina.

– Ferimportovu zgradu sam 2001. godine spasio od tajkuna i kupio je za 30 milijuna kuna. Hvala dekanima Muzičke akademije Niniću, Paraću, Janjaninu i Cikojeviću na upornosti. Danas mi se fućka je li igla pred Akademijom visoka 38 metara ili je kugla crvene ili žute boje. Što se mene tiče, može tamo ostati i samo Deželić. Ali, izgradnjom Muzičke akademije vratili smo dostojanstvo svim hrvatskim glazbenicima. I nije u redu da rasprava o kugli i igli zasjeni projekt koji smo tako dugo čekali – rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji je spomenuo da ga je jedna zagrebačka gospođa zapitala zašto je dozvolio dugin spektar na novoj zgradi.

Ja sam daltonist – odgovorio joj je snalažljivi Bandić dometnuvši novinarima na konferenciji za tisak u Hrvatskom narodnom kazalištu da ljudsko srce nikada nije zadovoljno.

Program Dana otvorenog trga najavila je intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč, uz ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića inicijatorica spektakularnog programa koji je združio osam institucija.

– Program počinje u 11 sati, a traje do navečer. Osmislile su ga Anica Tomić i Jelena Kovačić. To je naša dobrodošlica novoj Muzičkoj akademiji – istaknula je Dubravka Vrgoč.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević istaknuo je da je iza te institucije stotinjak godina podstanarstva, te da će ispred zgrade u utorak biti snimljena milenijska fotografija svih zagrebačkih glazbenika. – Unutrašnjost još nije potpuno namještena, ali će u utorak svi građani moći prošetati Akademijom. Preseljenje je u tijeku – rekao je dekan Cikojević.

Gradonačelnik Bandić obećao je i da će se zbrinuti svih stanari iz susjedne zgrade koja je napukla zbog radova na novoj Muzičkoj akademiji, te da oni nikako nisu zaboravljeni.     

        Raspoloženi gradonačelnik Milan Bandić koji je alfa i omega projekta pretvaranja Ferimportove Fabrisove zgrade u novu Šostaričevu Muzičku akademiju predložio je da se “najljepši zagrebački trg” nazove Trgom umjetničke izvrsnosti grada Zagreba. Kao što je poznato, trg na kojem se nalaze i MUO, HNK, Lado, Hrvatski školski muzej, Sveučilište, ADU, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Hrvatski školski muzej i Pravni fakultet nosi ime maršala Tita što je predmet žestokih kritika.     

>> Era Dubravke Vrgoč u HNK počela ‘računovodstvenim ratom’

>> Rat za 'bižuteriju'?

Komentara 4

B7
b7
07:42 26.09.2014.

Kakva fotografija svih kreatora ovog događaja ! Tako će nam zauvijek ostati arhitektonska zabuna i umjetnički plagijat a također će se vjerojatno i uvesti Otvoreni trg kao manifestacija na radost općinstva koje će pohrliti kao pčele na med uživajući u događaju. Bilo bi najbolje pronaći vještog vrtlara koji bi tu zgradu zazelenio i time prikrio sve što ona pruža . Ima takvih primjera u svijetu u kojem stalno tražimo svoje mjesto, gdje postoje zelene zgrade možda iz drugih razloga no , ovdje bi to bilo ugodno -oku -s korisnim .

IV
IvanXXIII.
20:55 25.09.2014.

Samo da ne zgube kluče od trga, pa da ne bi ostal propuh.

DU
Deleted user
11:31 28.09.2014.

ove glave ne talasaju!pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije