Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIMOTHY SNYDER

Hitler i Staljin definirali su put kojim se kreće Trump

19.10.2017.
u 11:21

Ugledni američki povjesničar uzburkao je duhove knjigom 'O tiraniji'

Povijest se ne ponavlja, ali nas poučava. Tom rečenicom počinje knjiga “O tiraniji” uglednog profesora povijesti sveučilišta Yale Timothyja D. Snydera, kojeg smatraju jednim od najvećih američkih stručnjaka za središnju i istočnu Europu te pitanja Drugog svjetskog rata i holokausta.

Dvadeset kratkih lekcija

Njegovi radovi posvećeni tim temama osvajali su brojna priznanja, no pravu senzaciju izazvao je recentnom knjigom “O tiraniji” koja je zahvaljujući nakladi Ljevak danas objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Damira Biličića.

Pisana kao povijesni priručnik sastavljen od dvadeset jednostavno formuliranih, kratkih lekcija, Snyderova nova knjiga povlači paralele između Europe 1940-ih i današnje Amerike, dajući čitatelju formulu za prepoznavanje i suprotstavljanje tiraniji. Ni u jednom trenutku ne spominjući današnjeg američkog predsjednika imenom i prezimenom, ona se nedvosmisleno čita kao manifest protiv njegova populizma baziranog na antiimigracijskoj politici, još snažnijoj militarizaciji, relativiziranju činjenica te prikazu Amerike kao žrtve međunarodne političke i ekonomske urote.

– Današnji Amerikanci nisu nimalo mudriji od onih Europljana koji su u 20. stoljeću gledali kako demokracija uzmiče pred fašizmom, nacizmom ili komunizmom. Naša je jedina prednost što možemo učiti iz njihova iskustva. I sada je pravi trenutak za to – otvoreno upozorava Snyder.

Pisana baš u vrijeme nedavne američke predsjedničke kampanje, knjiga se između ostaloga bavi Trumpovom tendencijom da regularne redarstvene snage zamijeni samoorganiziranim četama svojih fanatičnih pristaša koji su s predizbornih skupova uz njegovo otvoreno ohrabrivanje izbacivali neistomišljenike.

– Kad ljudi s oružjem koji oduvijek tvrde da su protiv sustava počnu nositi uniforme i marširati s bakljama i slikama vođe, kraj je blizu. Kada se paravojne snage koje podupiru vođu i službena policija počnu miješati i prožimati, kraj je već nastupio – zapisao je Snyder.

Samo nekoliko mjeseci kasnije uniformirani mladići s bakljama marširali su američkim Charlottesvilleom potvrđujući gotovo proročansku snagu njegova teksta. Posebno poglavlje knjige posvećeno je fenomenu “lažnih vijesti” na čijem je valu, smatraju mnogi, sadašnji američki predsjednik došao na vlast.

– Dići ruke od činjenica znači dići ruke od slobode. Ako ništa nije točno i istinito, onda nitko ne može kritizirati vlast jer za to nema nikakve osnove. Ako ništa nije istinito, onda je sve samo predstava. Najbogatiji plaćaju svjetla koja najviše zasljepljuju – upozorava autor zaključujući da bi termin “postistina”, kojim su mnogi teoretičari pokušali objasniti poplavu lažnih informacija u današnjem medijskom prostoru, bilo primjerenije zamijeniti terminom “predfašizam”.

Iako svoje teze ilustrira recentnim američkim primjerima, o aktualnosti Snyderove knjige na prostorima od njegova primarnog istraživačkog interesa, dakle u središnjoj i istočnoj Europi, između ostaloga svjedoči nedavni događaj u poljskom parlamentu kada je čelnik liberalne oporbene Moderne stranke s govornice mahao knjigom “O tiraniji” sugerirajući da se u njoj ogledaju potezi čelnika vladajuće stranke Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog.

Hrvatsko iskustvo

U knjizi koja se tjednima nalazila na vrhu najuglednijih međunarodnih top-lista lako se prepoznaju i brojni trenuci iz hrvatske prošlosti, ali i najaktualniji politički događaji. Kako fašistička tako i komunistička tiranija u kolektivnom sjećanju ovih prostora prisutnija je nego u iskustvu američkih čitatelja. Pitanje je samo jesmo li kao narod spremni učiti iz vlastite povijesti.

Komentara 2

NA
navijala
13:38 19.10.2017.

Uvijek nađete nekakve ekscentrike i nama solite pamet s njima...

Avatar Ironman0105
Ironman0105
18:14 27.05.2018.

Glupost. Knjiga je narucena od njegovog mentora sorosa, laznim vijestima njegova stranacka partnerica hillary gradila je kampanju, a I autor ovog promo clanka ocito je opao na lazne vijesti o dogadjajima u Charlottesville-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije