Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Što imaju zajedničko Staljin, Mao Ce-tung i Donald Trump?

Trump nije prvi koji je medije prozvao neprijateljem naroda, a njegov vladajući suvremenik Recep Tayyip Erdogan osim neprijateljstva kojeg gaji prema novinarskoj struci, medijima je otvoreno i zaprijetio
21. veljače 2017. u 09:20 14 komentara 2343 prikaza
Donald Trump
Foto: Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

I prije nego što je postao predsjednik, Donald Trump prozivao je medije za prenošenje lažnih vijesti i negativnu nastrojenost prema njemu kao predsjedničkom kandidatu. Sve je otišlo korak dalje kada je Trump, još jednom izazvan navodnim lažnim vijestima, imenovao određene medije kao neprijatelje američkog naroda.

Trump nije prvi koji je medije prozvao neprijateljem naroda, a njegov vladajući suvremenik Recep Tayyip Erdogan, osim neprijateljstva koje gaji prema novinarskoj struci, medijima je otvoreno i zaprijetio. Britanski Metro donosi listu vođa koji su upotrebljavali spomenutu frazu, a čitatelju preostaje zaključiti koliko je Trumpova izjava zabrinjavajuća.

Donald Trump Silvije Tomašević I Hitler i Staljin bili su osobe godine Donald Trump Politička cenzura Zašto je vodeći australski znanstvenik usporedio Trumpa sa Staljinom

Venezuela: Hugo Chavez

Televizijsku postaju Globovision Hugo Chavez nazvao je neprijateljem države, a privatnu postaju RCTV koja se nije libila kritizirati ga uspješno je ugasio oduzevši im dozvolu za emitiranje.

Kritičari su ga ubrzo prozvali zbog ograničavanja slobode govora i demokratskih prava, dok su istodobno državne institucije bivale centralizirane i sve više kontrolirane od vladajućih.

Mjanmar (Burma)

Mjesečnik The Irrawaddy imenovan je neprijateljem države od bivšeg mjanmarskog vojnog režima.

Mjesečnik je tiskan u progonstvu gotovo dva desetljeća nakon što je osnovan 1993. i bio je jedan od onih tiskovina koji su se usudili kritizirati režim.

Rusija: Josif Visarionovič Staljin

'Neprijatelj naroda' fraza je koju je upotrebljavao ruski vođa Josif Staljin, a sve 'neprijatelje naroda' slao je u logore ili dao strijeljati na licu mjesta.

Čak i nakon komunističkog režima, mediji kao što je Novaya Gazeta - Mir Ludei prozvani su neprijateljem države zbog kritika vlasti i 'nepatriotskih osjećaja'. Uslijedile su zabrane, cenzura i konačno gašenje novina 2005. godine.

Kina: Mao Ce-tung

Kao i Staljin, kineski vođa Mao Ce-tung prigrlio je koncept po kojem se svi koji se ne slažu s režimom u državi ili se usuđuju kritizirati ga, prozivaju ''neprijateljem naroda''.

Kao što je objasnio, građani su podijeljeni u dvije velike kategorije: narod i neprijatelji naroda.

SAD: Richard Nixon

Donald Trump nije prvi američki predsjednik koji je upotrijebio tu frazu, a s obzirom na ''neprijateljstvo'' koje su mediji gajili prema njemu i državi, podnio je ostavku nakon skandala Watergate. 

>> Putin želi proniknuti u um američkog lidera: Rusi sastavili psihološki profil Donalda Trumpa

>> Nova snimka Trumpa i Melanije zabavlja američku javnost

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj