Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Nemamo dovoljno novca i prenapregnuti smo, ali zadovoljan sam modelom

Ako ustanovimo krizu publike, nećemo biti jedini veliki festival koji će se suočiti s izazovom njezina rješavanja, kaže Golovko
31. srpnja 2015. u 21:52 2 komentara 307 prikaza
14.07.2015., Split, HNK - Savjetnik predsjdnice Kolinde Grabar Kitarevic za drustvene znanosti - povjesnicar umjetnosti i arheolog Andro Krstulovic Opara , otvorio 61 splitsko ljeto.   Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

Prošlo je 15 dana od otvaranja Splitskog ljeta (kazališnog festivala koji je ove godine izgubio status nacionalnog i od Ministarstva kulture dobio znatno manje novca) i upravo toliko još preostaje do završetka. Njegov ravnatelj Goran Golovko zadovoljan je jer svi programi odvijaju se prema planu. Ističe ogroman napor tehničkog osoblja koje u uvjetima nesnosnih vrućina obavlja složene i fizički zahtjevne zadaće na više lokacija istovremeno.

– Umanjene financije i prenapregnutost tehničkog osoblja koje opslužuje 52 programa na 19 različitih lokacija u svega 32 festivalska dana – odgovara Golovko na pitanje što bi izdvojio kao najveći problem.

No 61. Ljeto otvoreno je opernom premijerom "Samson i Dalila" izvedenom u kazališnoj zgradi, a ne na Peristilu, što zahtjevnoj splitskoj publici nije po guštu. Ni po tradiciji, naravno. Na primjedbu da smo Peristil izgubili zbog konzumerizma te što planira za sljedeće ljeto, otkrivanje možda nekih novih scenskih prostora i pozornica, Golovko kaže:

– Splitsko ljeto je nezamislivo bez Peristila. Po završetku festivala podastrijet ćemo Gradu plan njegova korištenja koji će uključivati turističke posjete pokusima opera te tako završiti s praksom njegova blokiranja. Vjerujem da planiranjem i u dogovoru možemo postići zadovoljavajuće rješenje. Uvijek ćemo tražiti i nove scenske prostore.

Iako jedina dramska premijera "Nevidljivi grad" Olje Lozice nije ispunila očekivanja Splićana, Golovko tvrdi da je to hrabar estetski i repertoarni iskorak, samim tim i rizik u koji su ušli svjesno.

Golovko je zadovoljan i dosadašnjom posjećenošću Ljeta i dodaje: "Ako ustanovimo 'krizu publike', usuđujem se ustvrditi da Splitsko ljeto nije jedini veliki festival koji će se suočiti s izazovom njezina rješavanja."

>> Nakon Zagreba izvrstan duo u Bolu, Hvaru i na Splitskom ljetu

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • b7:

    nema krize publike , glupost , ima lošeg odabira programa kojega publika neće gledati , to nije slučaj u Splitu , i da se ne radi neki specijalni program -siromašni smo zar ne , da se ponovi repertoar iz proteklih ... prikaži još!h sezona možda ne nekom otvorenom prostoru publika bi došla , ta to su turisti i svakog ljeta uglavnom drugi koji bi rado osim ića i pića i umjetnosti malo !

  • IvanXXIII.:

    Barem nema kiča koji sada caruje u Dubrovniku!