Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seminar

Glasovi koji otkrivaju bit mogu se uvježbati

gluma
Goran Jakus/Pixell
22.02.2010.
u 17:30

Glumica, redateljica i profesorica na ADU i na Ženskim studijima, Dubravka Crnojević-Carić, osim velikog iskustva u praktičnom dijelu kazališne umjetnosti, ima i veliko znanje u teoriji.

- Zanimljivo, oslobađajuće i opuštajuće! Na ovom seminaru uspostaviš dijalog sa samim sobom, onakav kakav u svakodnevnom životu možda nemaš priliku (ili ne znaš) voditi - priča Nadja Tobias, jedna od polaznica praktičnog seminara "Glumom do vlastita glasa" voditeljice Dubravke Crnojević-Carić, koji se prošlog vikenda održao u Centru za kulturu Trešnjevka. I drugi polaznici hvale sve što su naučili na ovom trodnevnom seminaru koji u sebi spaja teoriju i praksu:
- Žao mi je što se nisam prijavila prije 10 godina, jer bi mi metode koje smo učili na ovom seminaru pomogle i u rješavanju treme i u opuštanju - rekla nam je Livija Pavletić.

Glumica, redateljica, doktorica znanosti i profesorica na ADU i na Ženskim studijima Dubravka Crnojević-Carić, osim velikog iskustva u praktičnom dijelu kazališne umjetnosti, ima i veliko znanje u teoriji koje je spojila u ovoj radionici koja nije namijenjena samo onima koji se bave glumom nego može pomoći i onima koji se osjećaju zakočenima ili onima koji žele proširiti vlastitu kreativnost

Tjelesno i intelektualno

- Namjera mi je bila u ovom praktičnom seminaru spojiti tjelesno i intelektualno, pomoći sudionicima da shvate kako je naše tijelo inteligencija koja nas vodi. Nema druge intelektualne spoznaje koja je toliko snažna kao ona koja je i umna i emocionalna istovremeno - kazala je glumica te dodala kako se jedino tako lišavamo ograda koje nam društvo postavlja i  osvještavamo vlastitu osobnost.

 - Danas postoji velika sklonost prema radu na vlastitom prezentiranju, oblikovanju vlastitog “imidža", na mnogim nas seminarima uče kako raditi na vlastitom PR-u. Ovaj seminar je u suprotnosti s tim tendencijama, protiv robovanja slici koju želiš izgraditi prema okolini. Meni se svaka pomodna tendencija čini zatvarajućom i zastrašujućom.

 Nešto posve drugačije

Ova radionica je nešto posve drugačije, kroz nju se pokazuje koliko različitih identiteta postoji u nama i kako zvuči naš glas koji nije diktiran modom izvana, kaže voditeljica.

 U teorijskom dijelu seminara Crnojević-Carić poziva se na mnoge teoretičare glume, dok se u drugom dijelu seminara bavi fizičkim vježbama čiji je cilj skupljanje svih osjeta u ton.

 - Ljudi uglavnom imaju naviku da informaciju prime, emotivno je dožive. No, ne vrate je natrag svijetu nego je progutaju, prerade...

 Ta je navika nužna pri socijalizaciji, ali nerijetko dovodi do depresivnih stanja i izgubljenosti. Na ovom seminaru, kaže, radi se na tome da se tijelo ohrabri da ono što primi šalje van - nazad u svijet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije