Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULA

Filmaši pokreću pravni rat za arhivu Jadranfilma

15.04.2014., Zagreb - Vinko Grubisic, vlasnik Jadran filma.   Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.07.2015.
u 15:47

PRIVATIZIRANI KAPITAL Bivša država uložila je 200 milijuna dolara u proizvodnju 136 domaćih naslova

Prva žestoka polemika na pulskom festivalu dogodila se na okruglom stolu pod nazivom „Spasimo našu prošlost", na kojem su ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i drugi predstavnici domaće audiovizualne industrije kao i lani u Puli postavili pitanje upitnog vlasništva nad filmovima u proizvodnji Jadran filma do 1990. kojima danas raspolažu današnji vlasnici nekadašnjeg diva.

Hribar je istaknuo da u privatizacijski korpus Jadran filma ugovorom nisu ušli i filmovi snimljeni do 1990. i da će posebno povjerenstvo raditi na „spašavanju naše filmske prošlosti". Istaknuo je da je bivša država, zajedno s građanima, u 136 naslova uložila oko 200 milijuna dolara i da bi, ako se Hrvatska odrekla tih ulaganja, Jadran film trebao vratiti državi barem onaj novac koji je država dosad uložila u restauraciju filmske baštine.

Ponavljajući svoju tezu „da danas sigurno prvi ne bi glasao za kapitalizam", direktor Jadran filma Vinko Grubišić optužio je Hribara da vodi privatni rat jer je osobno tražio od Grubišića da vlasništvo nad tim filmovima prepiše na njegovu tvrtku, što Hribar opisuje apsurdnim. Sređivanje računa s vlasništvom filmske baštine samo je dio problematike na koju su filmaši upozorili ranije istoga dana na panelu pod nazivom „Autorska prava u AV sektoru i kako ih ostvariti" u izdanju Društva hrvatskih filmskih redatelja. Istaknut je problem ostvarivanja prava u prvom redu s HRT-om koji autorima nudi nepravedne ugovore u kojima se moraju odricati svih daljnjih potraživanja za prikazivanje svojih djela.

Riječ je o Hribarovoj osveti jer sam odbio na njegovu privatnu firmu prepisati prava na filmove koji se nalaze u toj arhivi

Vinko Grubišić

direktor Jadranfilma

Time ne samo da su autori zakinuti (osobito u odnosu na glazbenike koje zastupa ZAMP), nego je takvo postupanje i velika prepreka za internacionalizaciju filmske i TV proizvodnje jer princip blokira priljev europskih sredstava. Društvo hrvatskih filmskih redatelja, HAVC i drugi predstavnici filmske industrije najavili su za jesen još odlučniju borbu za raščišćavanje ovih pitanja.

>> Grubišić: Pravo na 'Neretvu' imaju Hrvati, ali i Bosanci...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije