Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNESCO-ova baština

Alkari i medičari zahvalili ministru, a pjevači zagrmjeli ojkalicom

bastina
26.11.2010.
u 16:30

Sinjska alka i vitezovi koji je prakticiraju gotovo tristo godina upisom na listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine dobivaju još veću važnost

Kao što je Tvrtko Zebec prije nekoliko dana “zaojkao” i u Nairobiju zapjevao “Vuk magare na plot nagonio”, na što ga je potaknula kolegica Rut Carek kako bi članovi UNESCO-a čuli kako zvuči “potreskivanje glasom” koje su upravo zaštitili kao ugroženo nematerijalno dobro iz Hrvatske, tako je i jučer ministar kulture priredio konferenciju za novinare “uživo”. Božo Biškupić ponosno je priopćio da su, uz prijašnjih sedam, svjetskom kulturnom baštinom postala još tri nematerijalna fenomena iz Hrvatske: Sinjska alka i licitari, a glasno dinarsko pjevanje poznato kao “ojkalica” vodit će se ubuduće na listi ugroženih nematerijalnih glazbenih izričaja. Vitezovi iz Sinja ponosni su što će se njihovoj gotovo tristogodišnjoj tradiciji dodati i UNESCO-ov znak koji označava svjetske rijetkosti. Zahvalili su alkari ministarstvu i etnolozima koji su godinama pripremali dokumentaciju i vodili kandidaturu. A gospođa Vlasta Zozolly kazala je da će ona i njezina obitelj, koji su od 1882. godine registrirani kao medičari u Mariji Bistrici, i dalje peći i ukrašavati crvena licitarska srca i konjiće.

– Licitarsko srce najljepši je dar djevojci, ali i sjajan tradicionalni božićni nakit za bor – rekla je gospođa Zozolly.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije