Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kratka priča VL: Deset pisaca u utrci za tri nagrade

10.05.2009.
u 17:15

Do 13. svibnja, kada ćemo u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika podijeliti tri nagrade najboljima u Večernjakovu 44. natječaju za kratku priču “Ranko Marinković” predstavit ćemo svih deset finalista između kojih treba tražiti dobitnike.

ROBERT ROKLICER
Duhovito o nestanku žene
ROBERT ROKLICAR (1970.), Vukovarac, književnik i glumac, objavio je dosad dvije knjige pjesama „Underground“ i „O čemu pričaš“ te dvije knjige kratkih priča: „Oprosti, ali i ne moraš“ i „Kako se ubiti“. Glumio je u dva cjelovečernja igrana filma: „Sigurna kuća“ i filmu nagrađenom s osam Zlatnih arena „Živi i mrtvi“, prema scenariju Josipa Mlakića i u režiji Kristijana Milića. Natječe se dobrom, vješto i duhovito kroz dijalog ispričanom pričom „Potraga za nestalom ženom“ s prividno ležernom, a zapravo okrutnom poentom. Dobitnik stipendije Ministarstva kulture završava novu zbirku pjesama, a za HRT s Ivanom Pavličićem piše serijal o Domovinskom ratu u deset epizoda.

ROMAN SIMIĆ BODROŽIĆ
Roditeljstvo bez sentimentalnosti
ROMAN SIMIĆ BODROŽIĆ (1972.) urednik je u izdavačkoj kući Profil International i autor dviju zbirki priča: „Mjesto na kojem ćemo provesti noć“ i „U što se zaljubljujemo“. Potonja je bila o dvoje, ali se u međuvremenu u obitelji promijenilo brojčano stanje pa će nova zbirka „Od svih nevjerojatnih stvari“, isto kao i priča „Dvoje djece“ u našem natječaju tematizirati roditeljstvo. Učinio je to moderno i psihološki utemeljeno, bez sentimentalna zaleta u bračne i očinske komplekse. Veliki zagovornik kratke priče, jedan od urednika Antologije europske kratke priče i organizator istoimena Festivala, Simić Bodrožić i kao autor trajno pokazuje da je kratka priča medij u kojem odlično pliva kako god se uzme.

ROBI SELAN
Smrtne opasnosti, ali sa sretnim krajem
ROBI SELAN (1966.) iz Labina, diplomirani ekonomist, novinar je Glasa Istre i književnik. Piše kratke priče, novele, a 1998. objavio je zbirku haiku poezije „S burom“. Dok se priprema za pisanje romana brusi pero objavljujući u novinama i zbornicima konvencija znanstvene fantastike Sferakon i Istrakon. Zapažena mu je priča „Oči u travi“, poslana na naš natječaj, koja je anegdotska zabilješka s ratnom reminiscencijom, o dvama neočekivanim susretima sa smrtnom opasnošću koji oba puta imaju sretan kraj. Njegova proza, lijepo povezana u cjelinu, ničim ne sugerira da je u stvarnosti riječ o dvjema istinitim pričama koje je Selan čuo u različito vrijeme od različitih ljudi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?