Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Kratka priča VL: Deset pisaca u utrci za tri nagrade

10. svibnja 2009. u 17:15 13 prikaza

Do 13. svibnja, kada ćemo u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika podijeliti tri nagrade najboljima u Večernjakovu 44. natječaju za kratku priču “Ranko Marinković” predstavit ćemo svih deset finalista između kojih treba tražiti dobitnike.

ROBERT ROKLICER
Duhovito o nestanku žene
ROBERT ROKLICAR (1970.), Vukovarac, književnik i glumac, objavio je dosad dvije knjige pjesama „Underground“ i „O čemu pričaš“ te dvije knjige kratkih priča: „Oprosti, ali i ne moraš“ i „Kako se ubiti“. Glumio je u dva cjelovečernja igrana filma: „Sigurna kuća“ i filmu nagrađenom s osam Zlatnih arena „Živi i mrtvi“, prema scenariju Josipa Mlakića i u režiji Kristijana Milića. Natječe se dobrom, vješto i duhovito kroz dijalog ispričanom pričom „Potraga za nestalom ženom“ s prividno ležernom, a zapravo okrutnom poentom. Dobitnik stipendije Ministarstva kulture završava novu zbirku pjesama, a za HRT s Ivanom Pavličićem piše serijal o Domovinskom ratu u deset epizoda.

ROMAN SIMIĆ BODROŽIĆ
Roditeljstvo bez sentimentalnosti
ROMAN SIMIĆ BODROŽIĆ (1972.) urednik je u izdavačkoj kući Profil International i autor dviju zbirki priča: „Mjesto na kojem ćemo provesti noć“ i „U što se zaljubljujemo“. Potonja je bila o dvoje, ali se u međuvremenu u obitelji promijenilo brojčano stanje pa će nova zbirka „Od svih nevjerojatnih stvari“, isto kao i priča „Dvoje djece“ u našem natječaju tematizirati roditeljstvo. Učinio je to moderno i psihološki utemeljeno, bez sentimentalna zaleta u bračne i očinske komplekse. Veliki zagovornik kratke priče, jedan od urednika Antologije europske kratke priče i organizator istoimena Festivala, Simić Bodrožić i kao autor trajno pokazuje da je kratka priča medij u kojem odlično pliva kako god se uzme.

ROBI SELAN
Smrtne opasnosti, ali sa sretnim krajem
ROBI SELAN (1966.) iz Labina, diplomirani ekonomist, novinar je Glasa Istre i književnik. Piše kratke priče, novele, a 1998. objavio je zbirku haiku poezije „S burom“. Dok se priprema za pisanje romana brusi pero objavljujući u novinama i zbornicima konvencija znanstvene fantastike Sferakon i Istrakon. Zapažena mu je priča „Oči u travi“, poslana na naš natječaj, koja je anegdotska zabilješka s ratnom reminiscencijom, o dvama neočekivanim susretima sa smrtnom opasnošću koji oba puta imaju sretan kraj. Njegova proza, lijepo povezana u cjelinu, ničim ne sugerira da je u stvarnosti riječ o dvjema istinitim pričama koje je Selan čuo u različito vrijeme od različitih ljudi.

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
JEDNO ZABRINJAVA
Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“