Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosad najveća biografija

Tito kako ga vide Ivo 
i Slavko Goldstein

tito i jovanka
04.01.2015.
u 09:35

Profil će 
knjigu objaviti u ožujku ili travnju ove godine, a ima 1300 kartica

Među 120 novih naslova koje će ove godine objaviti Profil iznimnu će pozornost u Hrvatskoj vjerojatno izazvati nova biografija Josipa Broza Tita. Riječ je o knjizi Slavka i Ive Goldsteina za koju u Profilu tvrde da će biti najobimnija, najdetaljnija i najobuhvatnija Titova biografija napisana posljednjih godina.

– Rukopis još nije gotov, autori još dorađuju neke dijelove, no za očekivati je da će se knjiga pojaviti u knjižarama u ožujku ili travnju – kaže njezin urednik Maroje Mihovilović.

2000 bilježaka u knjizi

Titova biografija obuhvatit će sve aspekte njegova života i djelovanja, pa i one najkontroverznije. Na knjizi su autori radili nekoliko godina, a rukopis ima 1300 kartica!?

U Profilu kažu da je riječ o ozbiljnoj i temeljitoj biografiji minuciozno provjerenih činjenica u kojoj će se naći više od 2000 bilježaka. Autori će Tita opisati uz pomoć izravnih svjedočanstava ljudi koji su bili svjedoci ključnih trenutaka iz Titova burnog života do kojih su došli iz brojnih memoara njegovih suradnika i svjedoka.

Stvaranje kulta ličnosti

Pozornost će biti posvećena Titovu usponu na čelo jugoslavenske Komunističke partije, vrlo uspješnom ratnom razdoblju, sukobu sa Staljinom, ali i njegovu lutanju kada je riječ o smjerovima razvoja jugoslavenskog socijalizma.

Velik je napor napravljen pokušajem da se opiše onaj dio njegove političke biografije koji se obično zanemaruje, a to su posljednje godine njegove vladavine, kada nije imao ni snage ni sposobnosti da se suoči s izazovima novog doba.

U Profilu kažu da autori nastoje što preciznije razdvojiti mitove koji su se stvarali oko samoupravljanja i nesvrstanosti od onoga koliko su te dvije ključne odrednice Titove politike bile stvarno vrijedne i važne.

Detaljno je opisano i stvaranje njegova kulta ličnosti u čemu je i ključno sudjelovao i sam Tito.

Tu su i stranice o Titovoj ulozi u komunističkoj represiji za vrijeme rata i u poraću, pa i u danas aktualnom obračunu s neprijateljskom emigracijom. Poseban odjeljak posvećen je "hrvatstvu i jugoslavenstvu Josipa Broza Tita", a tu su i odjeljci o odnosu Tita i Krleže te Tita i Tuđmana.

Što se tiče povijesnih otkrića, knjiga se bavi Titovim kontroverznim boravcima u Staljinovoj Moskvi, pitanjem je li Tito potpuno kontrolirao situaciju u dvije najvažnije partizanske bitke na Neretvi i na Sutjesci, a tu je i potpuno nov pristup prikazu posljednjih godina Titova života, s naglaskom na njegov razlaz sa suprugom Jovankom. U knjizi će biti obuhvaćeni i glavni aspekti njegova privatnog života, odnos sa svim službenim i neslužbenim suprugama, uključujući i moskovsku suprugu Luciju Bauer te ratnu neslužbenu suprugu Davorjanku Paunović Zdenku. Knjiga ne završava Titovom smrću, nego govori i o onome što je ostalo od njegove političke baštine.

U Profilu očekuju da će izazvati veliku pozornost, ali i rasprave i polemike, te misle da Titovi apologeti knjigom vjerojatno neće biti zadovoljni jer će se neki mitovi o njemu u knjizi dokumentirano nijekati. No, isto vrijedi i kada je riječ o Titovim kritičarima, jer autori opovrgavaju i razne negativne teze te spekulacije koje se o Titu mogu pronaći u recentnoj literaturi.

>> Porota oslobodila Tita, sudac mu dao 30 dana društveno korisnoga rada

Komentara 55

DU
Deleted user
09:55 04.01.2015.

Nije ni cudo da braca Goldseini slave zlocince. I to jedan od onih Golsteina koji je na silu htio postati clan HAZU.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:55 04.01.2015.

Super, sad si budeju Ivo, Stipe, Boško i Buha imali kaj poklanjat na svoje antifa obljetnice. Već vidim na ljeto kak bivši predsjednici u Srbu dijeliju knjige sa svojim potpisom i fotkom >;-))

NE
Neo001
09:49 04.01.2015.

tito je bio monstrum zločinac, jedan od najvećih u povijesti čovječanstva. Nakon rata na križnom putu i drugim stratištima na okrutan pobio je stotine tisuća nedužnih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije