Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unutarstranački izbori

Bitka za novog šefa SDP-a: Orsat Miljenić na korak do odluke, bit će još kandidatura

Orsat Miljenić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
16.09.2016.
u 21:53

O kandidaturi i dalje razmišlja Rajko Ostojić, ali i još neki ugledni SDP-ovci pa bi broj kandidata mogao rasti

Sve je izglednije da će se Orsat Miljenić kandidirati za novog šefa SDP-a. Iako odluku još nije donio, iz kruga bliskih bivšem ministru pravosuđa doznajemo da joj je na korak i da svoju kandidaturu namjerava istaknuti početkom idućeg tjedna.

Iz razgovora s više istaknutih članova SDP-a doznajemo da se krug ljudi kojima se ideja o tzv. trećoj opciji, a koja bi se okupila upravo oko Orsata Miljenića, sve više širi. Prva je ideja te ekipe bila da kandidaturu istaknu ili Orsat Miljenić ili Mirando Mrsić, no zasad je Orsat Miljenić ipak u prednosti jer je novije lice na političkoj sceni, u stranci nije vezan ni uz jednu struju, u javnosti je dobro percipiran, a i nije bio član Predsjedništva SDP, što je Mrsiću ipak otegotna okolnost.

No ako se Miljenić odluči na taj korak ionako će, doznajemo, imati podršku Miranda Mrsića u kampanji. Podršku mu je javno dao i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić istaknuvši da će Miljenić imati njegov glas odluči li se kandidirati jer drži da je dobro rješenje za stranku. Što znači da Miljenić može računati i na glasove članstva iz Hajdaš Dončićeve 3. izborne jedinice, ali i jednog dijela zagrebačke organizacije koju drži Mrsić.

Prema insajderskim informacijama, navodno su i neki ugledni “seniori” SDP-a zadovoljni idejom da se Miljenić kandidira te ga i oni na to nagovaraju, a spremni su mu i javno dati potporu. U krugu koji podržavaju Miljenića ističu kako je on itekako svjestan da SDP na stranačkim izborima ne bira samo novog predsjednika nego i potencijalnog budućeg premijera i da bi posao novog šefa trebao biti da što prije stabilizira stranku i napravi sve što je potrebno da stranka postigne što bolji rezultat na predstojećim lokalnim izborima i da se nakon idućih parlamentarnih izbora vrati na vlast.

A dok Miljenić još kalkulira hoće li se ili ne upustiti u unutarstranačku utakmicu, njegov kolega Ranko Ostojić već je imenovao šefa svoje kampanje, člana Predsjedništva SDP-a Peđu Grbina, koji je prvi i dao javnu potporu Ostojiću nakon što je on na Facebooku objavio svoju kandidaturu.

I treći kandidat, 35-godišnji Domagoj Hajduković, već je započeo kampanju te javno izašao s prvim obrisima svoga programa. Želja mu je vratiti povjerenje u ljevicu, želi snažnije uključivanje članstva i pristalica u sve stranačke procese, više mladih, ali i žena na listama. Zato će stranci, najavio je, predložiti da se kandidacijske liste za izbore slažu po cik-cak principu, dakle da se naizmjence na liste postavljaju muškarci pa žene ili obratno.

Tonina Piculu, koji je svoju kandidaturu istaknuo prvi, mnogi i dalje vide kao favorita, iako je isto tako činjenica da je njegova izjava da će stranku voditi iz Bruxellesa mnogim SDP-ovcima poprilično zasmetala te se pitaju tko bi stranku vodio dok njega nema. Još uvijek o kandidaturi razmišlja i Vesna Škulić, ali i Rajko Ostojić, kao i još neki ugledni SDP-ovci pa se može očekivati da će broj kandidatura do idućeg tjedna još rasti.

>> 'Birači su kaznili Milanovićevu nacionalističku politiku! Jandroković će zamijeniti Kovača?'

Komentara 35

Avatar Cinco
Cinco
22:14 16.09.2016.

Bio 4 godine ministar i glavni zagovaratelj lex-Perkovića, a novinarka kaže da je on novije lice. Kao nije nam poznat.

Avatar oliver 7
oliver 7
22:20 16.09.2016.

Beljaka za šefa SDP-a

AR
aristip
22:12 16.09.2016.

Čekaj malo pa zar nije taj Miljenić, kao ministar pravosuđa, obećavao da će izmjenama ovršnog zakona popraviti položaj ovršenika a zapravo je svaki put popravljao položaj odvjetnika u ovršnim postupcima jer se je i njegov odvjetnički ured bavio ovrhama. OO podmuklim izmjenama zakona kojima je omogućeno da podobni mogu biti suci bez pravosudne akademije da ne govorimo. To je Miljenić ako kome treba takav neka ga slobodno nosi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije