Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PORAZ

Raspudić: Ljevica još 10-ak godina neće 'doći ni blizu vlasti'

Zoran Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
12.09.2016.
u 16:19

Bilo bi 'iluzorno očekivati da će s promjenom na vrhu, SDP automatski skočiti po popularnosti'

Milanovićevu odluku da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a politički analitičar Dražen Lalić smatra logičnim potezom, dok Nino Raspudić ocjenjuje da to neće spasiti ljevicu u tradicionalno konzervativnoj Hrvatskoj u kojoj ljevica još 10-ak godina neće doći "ni blizu vlasti".

Ljevica u Hrvatskoj idućih 10-ak godina neće doći "ni blizu vlasti", prokomentirao je Nino Raspudić za Hinu rezultate jučerašnjih izbora koji su, kaže, jasno potvrdili –  da je hrvatsko biračko tijelo većinom konzervativno i sklonije desnoj opciji te da je "prirodna, normalna situacija da je HDZ na vlasti". Stoga bi, kaže, bilo "iluzorno očekivati da će s promjenom na vrhu, SDP automatski skočiti po popularnosti".

Pritom podsjeća na sve probleme koje je HDZ sada imao – od afere Karamarko i rušenja vlastite Vlade, nakon kojih se, kaže, pokazalo koliko im je malo potrebno da se konsolidiraju i  dođu u situaciju relativnog pobjednika.

Ponovno se, kaže, pokazalo da HDZ gubi vlast samo kada ima vlastite, unutarnje probleme. – Prvi je put to bilo 2000. kada su se HDZ-ove frakcije degradirale stranku u borbi za Tuđmanovo nasljeđe. Drugi je put – nakon neobjašnjenog Sanaderova odlaska i svih afera koje su počele izbijati na vidjelo. Iako je Jadranka  Kosor taj mandat izgurala do kraja, bilo bi umijeće da SDP tada nije došao na vlast – ističe Raspudić.

No, očito je, kaže, i da HDZ neće moći sam formirati vlast i da nas čekaju slična natezanja s Mostom kakvima smo već svjedočili prije nekoliko mjeseci.

Naime, po njegovoj ocjeni, najvjerojatnije je da će HDZ formirati vladu s Mostom, nešto je manja vjerojatnost da im to neće uspjeti i da će se ići na nove izbore. Najmanje vjerojatnim i lošim rješenjem ocjenjuje nekakve druge koalicije ili vlade HDZ-a s ostalim strankama, bez SDP-a i Mosta.

Stabilnost eventualne buduće vlade HDZ-a i Mosta ovisit će, kaže, o planovima Mosta. – Mislim da je Plenković u komotnijoj situaciji i manje vezan za neke interesne krugove od Karamarka i u tom smislu može napraviti zdravije partnerstvo s Mostom – ističe Raspudić.

Predviđa i da će se  osnovna politička borba u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju  voditi između "euroatlantista" s jedne i "suverenista" s druge strane, kako u samom HDZ-u tako i šire na političkoj sceni.

Politički analitičar Dražen Lalić, upitan za odluku Zorana Milanovića da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a, ocijenio je kako je to logičan potez

– Postoje potezi koje čovjek mora povući. Situacija je takva, prilike su takve – kazao je Lalić Hini.  

Ustvrdio je da Milanović, i da odluči kandidirati za predsjednika  ne bi pobijedio na unutarstranačkim izborima – jer nema argumente.

– Doživio je veliki poraz – manje što se tiče broja mandata, više što se tiče glasova. Dobili su 100.000 glasova manje nego na prošlim izborima, a na prošlim izborima manje nego prije. Očito je da SDP mora promijeniti svoje vodstvo i politiku. To je logična stvar. Ovi izbori su mu bili posljednja velika šansa i izgubio je – naglasio je Lalić.

>> Počela sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a. Plenković komentirao povlačenje šefa SDP-a Zorana Milanovića

>> Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović: Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume, Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja

Komentara 14

ST
stefj
17:08 12.09.2016.

Ljevica neće na vlast još 10 godina? Ako se Plenković pokaže da je sposoban kao npr. Kosorica, doći će i puno prije. Ali ako napravi kvalitetne korake i digne gospodarstvo, stvarno ljevica nema što tražiti. Naročito nakon Milanovićevog katastrofalnog mandata... No, ako državna i javna služba ostane sveta krava, te ako se radi nje nastave izmišljati porezi i ako se nastavi mahnito zaduživati, niti Sv. Petar nam neće moći pomoći, a bit će nam svejedno da li naginje desno ili lijevo...

DV
Dimnjacar_Vaseg_Grla
16:54 12.09.2016.

U hrvatskoj i nema ljevice.

DU
Deleted user
16:57 12.09.2016.

U Bavarskoj SPD ne vlada od 1957. I uopće im zbog toga nije loše. Za jedno pedeset godina, štajaznam neki unuk od Hajdaša dođe na vlast ispred SDP-a... ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije