Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terensko istraživanje Ipsosa za Novu TV

Nakon osam jedinica: HDZ vodi, Most raste

Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Zoran Milanović
Foto: PIXSELL
1/2
04.11.2015.
u 20:00

Živi zid u svakoj jedinici koketira s osvajanjem mandata

Iako su mnoge stranke u ovoj kampanji svojatale titulu pravog „trećeg puta", sudeći po rezultatima terenskog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. listopada do 2. studenog, Most postaje najjača treća opcija nakon izbora. Stranka na čelu s metkovskim gradonačelnikom Božom Petrovom na političku je scenu stupila tek 2013. na lokalnim izborima u Metkoviću, a dvije godine kasnije, čini se, postaje jaka nacionalna opcija.

Osvajaju glasove SDP-a

Mostov rast najskuplje je stajao SDP, čija koalicija bilježi znatan pad broja mandata u petoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici u odnosu na posljednje izbore prije četiri godine, dok HDZ-ova koalicija bilježi blagi rast. Osim Mosta, glasove im krade i Živi zid koji u svakoj jedinici koketira s prelaskom izbornog praga i ima šansu osvojiti po jedan mandat. Dok je jučer, nakon pet anketiranih izbornih jedinica, SDP-ova koalicija vodila u odnosu na HDZ-ovu s 30 mandata prema 29, nakon još tri anketirane jedinice prednost sada ide HDZ-ovoj koaliciji koja vodi s 48 prema 47. Most u osam izbornih jedinica, od treće do desete, ima šansu osvojiti čak devet mandata, a još im nekoliko „visi".

– Utrka je zanimljiva i vrlo neizvjesna, dvije najveće stranke tu su negdje u broju mandata i dalek je put do potrebnih 76 za sastavljanje Vlade. Ono što se iz dosadašnjih istraživanja sad već jasnije vidi jest da je Most definitivno treća snaga u Hrvatskoj. Čak i uz ove upitne granične mandate, sigurno je da će imati klub zastupnika u Saboru – primijetio je politolog dr. sc. Tihomir Cipek.

Iako ORaH zasad nigdje ne prelazi prag, a Uspješna Hrvatska samo u trećoj jedinici, gdje je Radimir Čačić na domaćem terenu, kada se zbroje postoci glasova koje dobivaju, vidi se da je šef SDP-a Milanović pogriješio što nije pokušao pregovarati s njima, dodaje Cipek.

Foto: VL

Pad HDSSB-a

U odnosu na 2011. u 5. jedinici SDP je sačuvao jednak broj mandata, šest, a HDZ je narastao sa šest na sedam. HDSSB je pak s dva mandata iz 2011. pao na jedan granični mandat, a Most tu dobiva jedan fiksni mandat. U 6. jedinici SDP-ova koalicija bilježi znatan pad, s devet mandata na pet, dok je HDZ-ova koalicija s četiri skočila na šest. Po jedan mandat ide listama Mosta, Živog zida te Milana Bandića pa bi u Sabor s njegove liste mogao – umirovljeni brigadir Miodrag Demo. U 7. jedinici SDP je pao s devet na šest mandata, a HDZ je narastao s četiri na šest. Dva mandata tu osvaja Most, a Ljubo Jurčić s Bandićeve liste i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida imaju šanse s jednim graničnim mandatom.

>> HDZ-u 4. i 10. jedinica, a SDP-u 8. i bez IDS-a

>> SDP-u i HDZ-u ukupno po 12 mandata u 3. i 9. jedinici

Komentara 168

MO
mobitel20
20:25 04.11.2015.

Opet povavljam, a vi me demantirajte u ponedjeljak: Domoljubna koalicija ima najmanje 15-16 mandata vise! Josipovic-Linic-Cacic uz svu "zaglusujucu sutnju" o njima imati ce 3 mandata. Bandic isto tako, kao i Zivi zid. Svi oni su u medijskoj blokadi dadi da bi se pomoglo Zoki i navelo sve ljevicare da samo on za njih postoji..ali nece biti onako kao bi zelio i kako predstavlja "regionska multikulti" agencija Ipsos...Most je favoriziran nakupina likova razlicitih svjetonazora ali ih je povezala nemoralna ponuda medijskih okupatora da ce ih promovirati na sve nacine,naustrb ostalih manjih opcija. Utjesno je da ce ti mostovci nakon izbora otici svatko na "svoju " stranu

Avatar kravata
kravata
20:31 04.11.2015.

Ako je ova statistika tocna zelim karlovcanima da se karlovac preimenuje u kordunovac na celu gospodom Opacickom.

IV
ivomarjanovic28
20:51 04.11.2015.

uvjerljiva pobjeda domoljubne koalicije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije