Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na odluku Vrhovnog suda

Vulin: S Glavaša je skinuta stigma. Pupovac: Žrtve su u drugom planu

20.04.2016., Zagreb - Zastupnici HDSSB-a Josip Salapic i Branimir Galavas s Antom Kulusicem u setnji gradom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.07.2016.
u 10:45

Tema je to za pravosuđe, ne za politiku i sudovi će svoje reći - kaže Domagoj Hajduković, napominjući kako je to "i njegov i stav SDP-a"

– Skinuta je stigma s Branimira Glavaša i svih slavonskih i hrvatskih branitelja, ali i s HDSSB-a, stranke čiji je on utemeljitelj – komentirao je jučer Dragan Vulin, čelnik HDSSB-a, odluku Vrhovnog suda u slučajevima Selotejp i Garaža. Šestorki će se, podsjetimo, ponovno suditi za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu, kojom su proglašeni krivima još u svibnju 2009., u cijelosti je ukinuta. Glavaš je pak već odslužio više od pet godina zatvora, a ostali su optuženici do kraja odležali izrečene im kazne.

Krenulo od Ustavnog suda

– Očekivana je to odluka jer u HDSSB-u od početka tvrdimo kako je proces sigurno politički motiviran i montiran pa je tako donesena i prvostupanjska presuda, koja je sada ukinuta – nastavlja Vulin. Uvjeren je da će Glavaš na ponovljenom suđenju biti oslobođen optužbi za likvidacije srpskih civila.

– Nadam se kako politika neće uplitati svoje prste, već će to biti dovoljno za oslobađanje – zaključio je. Na krilima te odluke HDSSB ulazi i u predizbornu kampanju, a Branimir Glavaš već je najavio kako će se intenzivnije angažirati. Možda upravo zbog kampanje, u dvjema najvećim strankama ističu tek kako je postupak protiv Glavaša “isključivo stvar pravosuđa”.

– Tema je to za pravosuđe, ne za politiku i sudovi će svoje reći – kratko će Domagoj Hajduković, napominjući kako je to “i njegov i stav SDP-a”.

– Što god bih rekao, bilo bi miješanje u sudsku odluku u toj kobasici od slučaja. A na kampanju se ta odluka neće nikako odraziti jer su ljudi prezasićeni temom suđenja, privođenja, bijega u Bosnu, Zenice, Mostara. Vrtimo se neprestano oko 1991. – govori, pak, HDZ-ov Ivan Anušić. Izravniji je SDSS-ov Milorad Pupovac.

– Vrlo smo zabrinuti za zakonitost i pravednost u pitanjima suđenja za ratne zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti – poručuje Pupovac.

Cijeli se slučaj, ocjenjuje, od početka razvijao “vrlo teško i pod velikim pritiscima koji su taj proces ugrožavali”. Stava je kako je odluka Vrhovnog suda bila određena odlukom Ustavnog suda koji je “nažalost stvorio pretpostavke da se, nakon svega, predmet vrati na početak”.

Pravosuđe štiti osuđenike

– Predstavlja to još jedno vrlo teško kompromitiranje procesa za ratne zločine u kojima su žrtve hrvatski građani srpske nacionalnosti. Strahujemo kako će, što se već vidi, žrtve pasti u drugi plan te da će se, kao i u ovom i u nekim sličnim slučajevima, pravosuđe više štititi osumnjičenike, osuđenike, nego žrtve koje su, poput osječkih, ubijene na najbrutalnije načine – ističe on. 

>> 'Iz Milanovićeva nastupa se vidi da je stupanj nervoze i panike sve veći'

Komentara 17

MS
mare_split
11:24 30.07.2016.

Fehiru: "Ili je riječ o Krunoslavovoj osveti ocu, jer je "razbio" obitelj, ili pak osveti Glavašu, jer ga nije postavio na čelno mjesto u policiji, što je on, zbog svojih bolesnih ambicija, žarko želio. Moguće je, također, da je riječ i o novcu, koji mladi Fehir također jako voli. Ta, nitko se ne pita otkud njemu, od pozorničke plaće, novi "bijesni" automobil, novac za uređivanje kuće!" 'Vjerodostojan svjedok? Nikad! ... Lopina veleizdajnička!

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
11:28 30.07.2016.

u začetku rata svrbi su imali krilaticu " dabogda te merčep i glavaš uhvatili " toliko je bio borben ovaj dvojac i da smo kojim slučajem imali više takvih rat bi puno prije završio

ĆA
ćaćaća
12:12 30.07.2016.

pupovcu ne smetaju srbi četnici po srbiji ali mu zato smeta sve u hrvatskoj osim milijunskih donacija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije