Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAZIVANJE VEĆINE

Šef HDZ-a presjekao: Karamarko naredio glasanje u Saboru i u srijedu i u petak

Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.05.2016.
u 22:35

HDZ dvaput ovog tjedna kani demonstrirati da postoji većina u Saboru

Umjesto u petak, glasanje će u Saboru biti već u srijedu kako bi Domoljubna koalicija i Most, posebice HDZ, pokazali da i dalje imaju većinu u parlamentu. To je na sastanku najužeg vodstva HDZ-a zatražio danas šef te stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, doznajemo u HDZ-u. Razljutila ga je činjenica da saborska većina predvođena HDZ-om već tri tjedna nije u stanju skupiti kvorum i glasati, što je otvorilo pitanje postoji li uopće parlamentarna većina. Zato Karamarko u srijedu u 8.30 stiže i na Klub zastupnika HDZ-a gdje će tražiti disciplinu, a u 9.30 je glasanje.

Prema najavama iz HDZ-a, glasanje će biti i u petak, pa je namjera vladajućih dvaput ovaj tjedan demonstrirati da imaju većinu, ako sve prođe sukladno najavama i planovima HDZ-a. U srijedu se glasa o dvadesetak izvještaja i zakona o kojima se u petak nije moglo glasati, a među njima su i ukidanje ureda bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću te smanjivanje  financiranja političkim strankama. Zbog nemogućnosti izglasavanju tih dvaju zakona, protestirali su u Mostu te otvoreno poručili da su spremni i na nove izbore ako ne prestanu opstrukcije HDZ-a koji, rekao je Božo Petrov, pruža otpor kao i SDP koji je oporba. Povratak u Sabor najavio je i Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, kako bi ojačao Klub zastupnika i osigurao zastupničku disciplinu.

U međuvremenu, Milan Bandić, šef stranke Bandić Milan 365, koji se postavio kao predvodnik preslagivanja saborske većine uime Domoljubne koalicije, i dalje “muti vodu” najavama o jačanju svog Kluba. I to čovjekom iz koalicije Hrvatska raste. Na koga to Bandić iz oporbe računa, nije rekao, no po kuloarima se spominjalo ime šefa laburista Tomislava Končevskog.

– To su sve naklapanja. Laburisti ostaju u oporbi – demantirao je glasine Končevski.

Očito je da Bandić i dalje blefira i da od jačanja pozicije Domoljubne koalicije nema ništa. Sa svojom pozicijom pak u toj istoj koaliciji nisu zadovoljni u HSS-u.

– Tražimo da premijer dođe na našu iduću sjednicu Glavnog odbora i predstavi nam program Vlade. Želimo i bolju komunikaciju s koalicijskim partnerima – kaže Krešo Beljak, šef HSS-a. 

A kakva je uistinu pozicija Domoljubne, vidjet će se uskoro jer SDP u srijedu u saborsku proceduru šalje svoj zahtjev za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog afere Konzultantica.

U SDP-u, doznajemo, računaju da će “protiv Karamarka” ruku podići svih 56 članova bivše koalicije Hrvatska raste, ali i HDSSB, IDS, nekoliko manjinaca, HRID, Radimir Čačić, Ivan Vilibor Sinčić, Stipe Petrina, a ne isključuju ni mogućnost da ih podrže i dvojica mostovaca – Ivan Kovačić i Miro Bulj. No to nije dovoljno za “rušenje” Karamarka, oporbi će i dalje nedostajati oko pet ruku. I Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preksutra odlučuje o pokretanju postupka protiv Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa.

>>'HDZ i MOL imaju iste interese, da se prekine postupak arbitraže'

Komentara 125

PA
Pape5
00:32 17.05.2016.

Ako je netko izabran kao saborski zastupnik, on predstavlja one koji su ga izabrali i Sabor mu je radno mjesto i obaveza, a za taj rad je novčano i nagrađen, zašto onda bilo tko mora "narediti" da bi se takav pojavio i glasovao? Pritom je nevažno kojoj stranci, poziciji ili opoziciji pripadao.

Avatar Mato Skoko
Mato Skoko
07:43 17.05.2016.

Anketa za čitatelje Večernjeg: hoće li Karamarko izletjeti prije iz a) Vlade ili b) Anine kuće.?............ Za a) molim +, a za b) -.

ZV
Zvonko60
22:49 16.05.2016.

Naprid naši..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije