Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar Kitarović:

Borit ću se za strože kazne pedofilima, pa i kemijsku kastraciju

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
21.11.2014.
u 09:30

Inicijativa – Kolinda Grabar Kitarović će, ako postane predsjednica, založiti se za izmjene zakona i pooštravanje kazni, osobito recidivistima

Kako tzv. registar pedofila, koji postoji od lani, nije ispunio svrhu – nadzor pedofila i njihovo onemogućavanje da rade na poslovima na kojima su u doticaju s djecom jer poslodavci mogu, ali ne moraju pri zapošljavanju provjeriti je li kandidat u tzv. registru, pitanje je treba li mijenjati zakon, ali i omogućiti kemijsku kastraciju za osuđene silovatelje i pedofile.

U povodu jučerašnjeg obilježavanja 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta, Kolinda Grabar Kitarović za Večernji list izjavila je da će se založiti za izmjene zakona i oštrije sankcioniranje pedofila te za kastraciju po uzoru na neke zemlje EU.

Praksa u zemljama EU

– Kao buduća predsjednica RH posebno ću skrbiti za djecu i usmjeriti pažnju na dodatno poticanje državnih institucija u borbi protiv nasilja u školama i svakog oblika diskriminacije. Ponajprije kao roditelj, a potom i kao predsjednica, uhvatit ću se ukoštac sa sve raširenijom zloporabom djece i sve raširenijom pošasti – pedofilijom. Bit ću inicijator široke javne rasprave, kao uvod u zakonske promjene, kojima bi se pooštrile kazne za pedofile, pogotovo za recidiviste. Pritom ne odbacujem mogućnost predlaganja krajnje mjere – kemijske kastracije pedofila po uzoru na neke države EU – izjavila je Grabar Kitarović.

Kastraciju pedofila ozakonila je Poljska, dok u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Švedskoj... postoji uz pristanak počinitelja. Odvjetnik Veljko Miljević drži opravdanim uvođenje kemijske kastracije na zahtjev pedofila ili uz njegovo odobrenje, nakon čega bi im se omogućio raniji izlazak iz zatvora. – Trebalo bi je uvrstiti u registar sigurnosnih mjera koje se mogu izreći presudom. Kod pedofila koji ne mogu kontrolirati seksualni nagon kastracija je izvanredno sredstvo prevencije da ne počine kazneno djelo. No o kemijskoj kastraciji treba odlučivati multidisciplinarni tim koji bi uz suce uključivao liječnike, psihijatre i odvjetnike – kaže Miljević. Prisilnu kastraciju pedofila dopustio bi kod drastičnih kaznenih djela za koja je predviđen dugotrajni zatvor, uz mogućnost da ranije izađu iz zatvora.

Neizlječiva sklonost

– Ako je zločin bio tako težak, ako je za posljedicu imao smrt djeteta, nema se što govoriti o pristanku počinitelja jer je toliko opasan da se društvo mora zaštititi od njega. I sv. Augustin je rekao da se netko tko je uništio tuđe živote ne može pozivati na Boga i da mu samo Bog može oduzeti život. Tako je razmišljao i Kant – kazao je Miljević povlačeći paralelu s raspravama o smrtnoj kazni.

Dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice objašnjava: – Seksualne sklonosti pedofila prema djeci ne mogu se promijeniti kastracijom, ali se seksualni nagon kastracijom može smanjiti. Netko tko je pedofil imat će takvu sklonost cijeli život, ali ako prođe liječenje, može bolje kontrolirati svoj nagon da ne počini kazneno djelo, odnosno neće više ići u realizaciju, nego će fantazirati o tome. Vjerojatno su u tom smislu efikasni i liječenje i kastracija.

>>'Spremna sam lupiti šakom o stol. Neću nikome dopustiti da ne radi svoj posao'

>>Zastavu je Grabar Kitarović uručila vukovarskoj Udruzi silovanih žena

>>Grabar Kitarović: Svatko može primiti zastavu, zašto ne i ja

Komentara 122

PE
peropero3
09:48 21.11.2014.

Svi u komentarima kritizirate Kolindu, a kad je bio slučaj Antonie Bilić svi ste pozivali na smrtnu kaznu. Glasat ću za Kolindu jer je potrebna, za pedofile kastracija, a za nesposobne i neradnike lustracija, počevši s g. Milanovicem i Josipovicem.

CE
celeronisis
09:48 21.11.2014.

Koliko je potreban obračun sa pedofilima toliko je potrebnije jednom zavijek obračunati se sa djecom komunizma koji uništavaju ovu prekrasnu zemlju! Hrvatska će napokon imati predsjednicu kakvu zaslužuje!

DE
dečkizbregov
09:53 21.11.2014.

Sječanje na Antoniu Bilić nalaže mi da Vas podržim po ovom pitanju. Hrabro naprijed Predsjednice u još jednom pitanju dajete konkretan stav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije