Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val imigranata

8 pitanja i odgovora o izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj!

izbjeglice
Foto: Siniša Hančić/Pixsell
1/9
19.09.2015.
u 10:10

Odakle dolaze izbjeglice, tko utvrđuje je li neka osoba azilant, je li se povećao broj kaznenih djela... Samo su neka od pitanja o izbjegličkom valu na koja smo potražili odgovore.

Odakle dolaze izbjeglice, tko utvrđuje je li neka osoba azilant, može li Hrvatska očekivati pomoć EU, je li se povećao broj kaznenih djela...

Samo su neka od pitanja o izbjegličkom valu na koja smo potražili odgovore.

1. Koje sve osobe mogu podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj?

Migrant (državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva) može tražiti međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Te osobe mogu o svom trošku boraviti u RH, uz prethodnu suglasnost MUP-a, na bilo kojoj adresi u Hrvatskoj, uz predočenje dokaza o tome da imaju dovoljno novca i osiguran smještaj.

2. Tko utvrđuje je li neka osoba azilant i koji su kriteriji za dobivanje takvog statusa u Republici Hrvatskoj?

Izbjeglica, odnosno azilant, državljanin je treće zemlje i osoba bez državljanstva za koju je nakon provedenog postupka MUP donio rješenje da bi povratkom u svoju zemlju bila izložena proganjanju zbog rase, vjere, nacionalnosti, političkog mišljenja ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

3. Kakvu zaštitu u Hrvatskoj mogu dobiti osobe kojima se odbije zahtjev za azil?

U slučaju nedobivanja azila stranac iz treće zemlje ili osoba bez državljanstva može dobiti supsidijarnu zaštitu ako MUP u postupku utvrdi da bi povratkom u svoju zemlju bio izložen smrtnoj kazni, mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

4. Odakle dolaze izbjeglice koji posljednjih dana iz Srbije ulaze u Hrvatsku i žele li ostati ovdje?

Najviše je izbjeglica iz Sirije, Iraka i Eritreje. Ljudi koji dolaze iz tih zemalja smatraju se iskrenim izbjeglicama jer su zahtjevi za azil koje su predavali u EU u više od 75 posto slučajeva rješavani pozitivno. Da im Hrvatska nije odredište, govori i podatak da je samo jedna osoba zatražila azil u RH.

5. U kojem roku od registracije u Hrvatskoj izbjeglice moraju riješiti svoj status u našoj zemlji?

Nakon što im se registrira status, izbjeglice moraju u roku od najviše 15 dana podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu. Ministarstvo unutarnjih poslova odluku o zahtjevu donosi za najdulje šest mjeseci. Dosta se izbjeglica ne želi registrirati u Hrvatskoj jer im ona nije odredište.

6. Što s onim izbjeglicama koje se pri ulasku u Hrvatsku ne žele registrirati i to odbijaju?

Ako postoji sporazum o readmisiji s državama iz kojih dolaze, Hrvatska bi ih mogla vratiti onamo ili u zemlju iz koje su ušli, što je u našem slučaju Srbija. Zbog presude Europskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da jedan azilant nije imao humane uvjete u Grčkoj, države EU ne mogu vraćati izbjeglice tamo.

7. Može li Hrvatska očekivati, i koliku, pomoć iz Europe, imamo li na raspolaganju fondove EU?

Iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), Republika Hrvatska moći će zatražiti 6000 eura za svaku preseljenu osobu, odnosno 10 000 ako se radi o pripadniku ranjive skupine u koju se ubrajaju djeca, trudnice, osobe lišene poslovne sposobnosti, bolesni, žrtve trgovanja ljudima, silovanja, mučenja...

8. Je li zbog izbjegličkog vala koji prolazi našom zemljom u Hrvatskoj povećan broj kaznenih djela?

Ne. Stoga je MUP i objavio priopćenje u kojem građane poziva da ne nasjedaju na lažne informacije koje su se raširile društvenim mrežama, a u kojima se tvrdi da su migranti počinili veći broj kaznenih djela – silovanja, razbojstava, otmica djece. Ovakvim glasinama cilj je izazivanje panike.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 15

BK
branko-kockica
14:52 19.09.2015.

Sve što ste napisali ne vrijedi ni pišljiva boba. Mi živimo na potpuno brisanom prostoru bez granice, bez kontrole granice, bez ikakve kontrole ulaska i boravka, zapravo nema ni države, a kamoli vlade. Milanović i Ostojić nas nisu vratili u srednji vijek, nego u kameno doba. Čak i ranije. Jedan čopor vukova ima jasniju i funkcionalniju organizacijsku hijerarhiju od ove vlade.

DD
ddh
11:15 19.09.2015.

Kod te cijele krize sa izbjeglicama pada u oci, da je od ca. 17 i vise tisuca izbjeglica njih samo par zatrazilo azil u Hrvatskoj i da nitko, pa cak ni oni iz Pakistana ili Eritreje niti ne pomisljaju na to, da bi ostali u Hrvatskoj. Nitko ne zeli zivjeti u zemlji kojom vladaju figure poput Milanovica, zivjeti u zemlji gdje je od komunista i njihovih medija podijano toliko mrznje, da se za mrznja skoro moze rukama opipati. A po Milanovicu i Pusicu Hrvatska raste i sredjena je drzava. Cudno. To u Evropi nitko ne prepoznaje, a ne prepoznaju cak niti nesretnici iz Eritreje. Nema kaj, pod komunistickom vlascu je Hrvatska daleko dogurala.

GA
Gambit
00:59 20.09.2015.

Mislim da nas puno u ovoj državi trebamo hitno otići u Njemačku (uklj. u ovaj val) bez dokumenata i tamo tražiti azil. Mi koji se ne slažemo s Milanovićem smo pod stalnom paljbom ovih komunjara, ljevičara i aktivista. Ali, ne želim takvim ljudima dati Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije