Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIBURNIA Trgovački sud priznao arbitražu

HFP izgubio tužbu protiv Darka Ostoje

07.11.2008.
u 19:59

Nastavlja se trakavica oko Liburnije hotela, repova kuponske privatizacije i nepodmirenih dugova. Prema posljednjoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, dionice Liburnije trebale bi ponovno biti vraćene u vlasništvo SN holdinga! Naime, sud je odbacio tužbu Hrvatskog fonda za privatizaciju i time arbitražu proglasio mjerodavnom.

A ta arbitraža, odnosno pravorijek Stalnog izabranog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori zaključila je da je svojedobni sporazum države i Holdinga, prema kojem će se dug Holdingu namiriti dionicama Liburnije – valjan!

No, riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju gubitnici imaju pravo žalbe, a upućeni tvrde da će zasigurno to i učiniti. Slučaj će se tada naći pred Visokom trgovačkim sudom, pa sve ispočetka. No, to sve ne znači da će se Darko Ostoja iz Holdinga dočepati spornih dionica. Pred njim i državom je neviđena sudska zamršena situacija.

Loptanje dionicama
Podsjetimo, sporazumom HFP-a i Holdinga prije tri godine dionice Liburnije završile su u portfelju Holdinga, samo dvadesetak dana nakon toga država je povukla suglasnost, a Komisija za vrijednosne papire naložila SDA-a da dionice vrati u okrilje države.

Provedena arbitraža utvrdila je da je sporazum valjan te da država ne može samo tako uzeti natrag svoje dionice. Sada pak Trgovački sud smatra da je arbitraža mjerodavna, a Upravni sud je prije toga presuđujući u korist Komisije zapravo ustvrdio suprotno. HFP će se zasigurno žaliti na presudu Trgovačkog suda, dok SN holding zbog presude Upravnog suda cijelu stvar diže na razinu Ustavnog suda, te je slučaj sada otvoren i na toj instanciji, odnosno podnesena je tužba Ustavnom sudu.

Ustavna tužba
Istodobno se čeka odluka Trgovačkog suda u Rijeci u vezi vlasničke tužbe, gdje je jednako tako logično očekivati da će se gubitnik žaliti na presudu. Usto, otvoren je još jedan slučaj na Upravnom sudu gdje se SN holding žalio što Hanfa nakon arbitraže i traženja da se poništi odluka Komisije za vrijednosne papire u zakonskom roku uopće nije reagirala. Čekanje pravnog rješenja moglo bi potrajati još nekoliko godina, osim ako se država opet ne odluči nagoditi.

Naime, Damir Polančec nedavno je priznao da postoji dug od 500 milijuna kuna prema Holdingu koji s kamatama raste i do milijardu kuna, no kako doznajemo u krugovima bliskim vladi, povratak dionica Liburnije ne dolazi u obzir, te će se nastojati stvari vratiti na početak i pokušati s novom nagodbom.

Želite prijaviti greške?