Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u 2

Ivona Juka: Hrvoje Hribar nikad mi ne bi dao novac za film

ivona juka filmska redateljica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
07.06.2015.
u 15:26

Proces nastajanja filma trajao je sedam godina. Snimalo se dva mjeseca

Redateljica hvaljene drame "Ti mene nosiš" koji trenutno igra u kinima, Ivona Juka gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2. Riječ je o debtanskome dugometražnom filmu za koji je napisala scenarij i režirala ga, a producentica je njezina sestra Anita Juka. Isprepliću se tri priče o kćerima, koje se bore za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike, i njihovim očevima. 

Proces nastajanja filma trajao je sedam godina. Snimalo se dva mjeseca. Ivona Juka spomenula je i sukob s ravnateljem HAVC-a Hrvojem Hribarom za kojeg tvrdi da joj nikad ne bi dao novac za film.

– Nisam dobila novac HAVC-a dok je on bio direktor, nego za mandata Alberta Kapovića koji je tada bio direktor fonda. Film je ukupno stajao 10 milijuna kuna, a od HAVC-a smo dobili dva milijuna iako debitanski filmovi inače dobivaju četiri milijuna. Dobili smo dakle, petinu budžeta pa smo bili prisiljeni raditi koprodukcije, u Srbiji i Sloveniji. Nakon toga smo pokušale dobiti pomoć fonda Eurimages, no materijali nisu smjeli biti stariji od mjesec dana pa je i to otpalo. I potom sasvim slučajno doznajemo da nam ne dolazi dolazi pismo namjere iz Srbije, te da je ravnatelj HAVC-a (op.a. Hrvoje Hribar) uputio pismo nekoliko mjeseci ranije u kojem me nazvao ustašom i psihički poremećenom osobom te ih je molio da mi ne daju novac. Bez tog novca nije bilo šanse da se ovaj film snimi – kaže Juka i dodaje:

– U trenutku kad to saznajemo, dogodilo se čudo jer sam u međuvremenu radila spot za popis stanovništva za Srpsko narodno vijeće. Kako su me upoznali i vidjeli da se sa mnom može raditi i to dobro, nazvali su u Srbiju i urgirali za mene. Dobili smo doduše tek 30 tisuća eura od potrebnih 80, ali smo bili presretni da je i tako ispalo. Sva ostala sredstva skupile smo sestra i ja - kaže Ivona Juka.

U filmu glumi Goran Hajduković Čupko, bivši vođa Bad Blue Boysa s debelim dosjeom za kojeg Juka kaže da ju je oduševio profesionalnošću. Nikad nije zakasnio na set, nikad nije došao bez da je naučio tekst, išao je na satove pjevanja, u Suvag na govorne vježbe...

Demantirala je da je bilo fizičkog okršaja na setu što se spominje u javnosti.

– Kažete da je režija došla slučajno, ali mislite da se ništa ne događa slučajno – rekao je Aleksandar Stanković.

Naknadno analiziram i pronalazim neke zakonitosti. Što je jako zanimljivo i za pisanje scenarija – rekla je Juka.

Voditelj ju je pitao i je li samouvjerena, a Juka mu je odgovorila kako vjeruje samo da postoji bog.

– Od djetinjstva sam postavljala pitanja, otkud sam, dok sestra nikad nije postavljala pitanja. Prirodno sam vjernik. Vjerujem da postoji bog, vrlo mi je oholo da vjerujemo da smo najviša inteligencija u svemiru. U pubertetu sam govorila da sam agnostik – kaže Juka.

Što je za vas poniznost, pitao je Stanković.

– Poniznost – biti svjestan da ti je sve dano. Ljudi znaju reći za nekog da je pametan, ili lijep, ali da sam nije za to zaslužan. Pooniznost je za mene biti svjestan da si primio puno toga i da si imao okolnosti i sreću koji su te oblikovali upravo na taj način – kaže Juka. Biti svjestan da si primio puno toga i da si imao okolnosti i sreću koje su vas oblikovali.

>> Dvoiposatni rašomon hrvatske stvarnosti od Čupka i Mamića do Josipa Katalenića

Komentara 37

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
16:36 07.06.2015.

HAVC je financirao film Jasmile Žbanić koja poslije hrvatskom premijeru kaže: "Marš van", to je slika cijelog tog izopačenog sustava!

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
16:34 07.06.2015.

Hrvatski film ne postoji, ne sjećam se kad je zadnji put snimljen neki koji vrijedi. Svi koji se snimaju obvezno moraju imati radnju u Bosni, kao da u Zagorju, Dalmaciji ili nema dovoljno materijala za dobre filmove, ili se bave nekim besmislenim moraliziranjem s završetkom koji tako ne izrežirala niti vrtička djeca. Ukratko onim što se naziva hrvatskim filmom financira se "regionaška" propaganda i prikazivanje svega što ima veze s Hrvatskom s puno mržnje i podcjenjivanja!

DU
Deleted user
16:54 07.06.2015.

Kako to misliš Hrvoje Hribar ne bi ti dao novac? Aha,misliš svoj,iz džepa,ili dignut kredit u švicarcima? Ili misliš na novac poreznih obveznika,koji su nekom uredbom dati na upravljanje Hribaru,pa on,stručan i neovisan kakav inače je,pravedno odlučuje i dijeli zaslužnima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije