Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravka Šuica

Nova direktiva EU smanjuje štetan utjecaj kruzera i unapređuje kvalitetu turizma

dubravka šuica
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
14.04.2014.
u 11:17

U odgovoru koji potpisuje slovenski povjerenik Janez Potočnik stoji: „Komisija smatra da je zaštita kulturne baštine, spomenika i znamenitosti od najveće važnosti. Također, direktivama o okolišu i novim tematskim strategijama o onečišćenju zraka i poboljšanju europskog urbanog okoliša rješavaju se pitanja emisija pomorskog prometa."

Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane u Europskom parlamentu Dubravka Šuica dobila je odgovor Europske komisije na pitanje istražuje li utjecaj velikih brodova na kulturno-povijesnu baštinu europskih gradova, ali i Dubrovnika te što Komisija planira poduzeti kako bi zaštitila kulturno naslijeđe Europske unije, vodeći računa pri tome o turizmu.

 – Cilj EU je smanjenje emisija ugljičnog dioksida iz sektora prometa za čak 40 posto, a naša je obveza čuvati kulturno naslijeđe, no istodobno moramo voditi brigu o kruzing-turizmu i ljudima koji žive od turizma, ali i budućim naraštajima koji će se baviti tom djelatnošću – komentirala je zastupnica Šuica odgovor Komisije.

U odgovoru koji potpisuje slovenski povjerenik Janez Potočnik stoji: „Komisija smatra da je zaštita kulturne baštine, spomenika i znamenitosti od najveće važnosti. Također, direktivama o okolišu i novim tematskim strategijama o onečišćenju zraka i poboljšanju europskog urbanog okoliša rješavaju se pitanja emisija pomorskog prometa poput nedavno izmijenjene Direktive o sadržaju sumpora u brodskim gorivima."

Komisija napominje da je „u predmetu protiv luke Genove, Europski sud nedavno presudio da su brodovi za kružna putovanja koji pristaju u lukama EU-a obuhvaćeni odredbama Direktive o sumporu koje se odnose na putničke brodove na redovnim linijama i stoga sadržaj sumpora u korištenom gorivu moraju ograničiti na 1,5% u svim teritorijalnim morima, isključivim gospodarskim pojasevima i područjima kontroliranog onečišćenja država članica“.

>> Šuica: Mrsiću, ponavljam u čemu je problem?

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
12:50 14.04.2014.

lako je za kruzere nago bolje ti suica zatvori onu pekaru mare u gruzu povise tupa a ne da jadnim ljudima dimi doslovno dva metra od spavacih soba. prico ja sa jednim sto tamo zivi, ljudi se zalili a suica im rekla kao pekara zaposljava ljude. pa void ih doma sebi ispod prozora nek ti dime, ili tamo ispred sponze.

QW
qwas33333
14:11 19.04.2014.

ja sam za to da se more povuče jedno na godinu ili dvije dana. pa da svi tamošnji egoističari slave dolazak kruzera kao što su slavili dolazak prvog kruzera poslje rata. osiliše nesretnici.

AM
alberta.mutti.5
12:50 14.04.2014.

Ranije sam pisala da se Kruzeri moraju zabraniti u Dubrovniku. Sigurno vise stete nego sto koriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije