Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik, vlasnik tvrtke Gavrilović

Đuro Gavrilović

Đuro Gavrilović
01.12.2016.
u 00:00

Vlasnik najjače mesne industrije u Hrvatskoj. Osim tvornice "Gavriović", proširio poslovnje kupnjom udjela u trgovačkom lancu Diona te suvlasništvom McDonaldsovih restorana u Hrvatskoj.

Rođen je 1940. u Zagrebu. Nakon drugog svjetskog rata Gavrlovićima je bila nacionalizirana sva imovina a njegov otac bio je osuđen na doživotni zatvor u Staroj Gradiški zbog navodne suradnje s neprijateljem. Nakon dvije godine premješten je, najprije u Zaprešić a potom u PIK Vrbovec gdje je pokrenuo proizvodnju mesnih konzervi za što je dobio priznanje u SSSR-u. Kasnije su ga oslobodili.

1957. Đuro i njegov otac pobjegli su u Austriju. Tamo su se zaposlili u tvornici gdje su opet proizvodili mesne konzerve. Nakon dvije godine dobili su austrijsko državljanstvo. U Austriji je služio i vojni rok. Vratili su se 1965. Njegov otac se zaposlio kao tehnički direktor u Gavriloviću, koja je nekad bila njegovo vlasništvo, a sin Đuro je radio kao zamjenik trgovačkog atašea u Uredu Trgovinske komore Austrije od 1985. do 1991. Prije toga je studirao naftno rudarstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, apsolvirao je, ali nikad nije diplomirao.

1991. kupio je tvrtku Gavrilović koja je tada bila u stečaju i pod okupacijom za 3,6 milijuna njemačkih maraka. U posjed tvornice ušli su tek 1995. nakon Oluje. Bilo je određenih problema i s vlasništvom, ali tu mu je pomogla činjenica da je imao austrijsko državljanstvo. Imao je i utjecajne prijatelje među europskom političkom elitom. U međuvremenu je imenovan i za austrijskog konzula u Rijeci.

Trebalo im je dvije godine da pokrenu proizvodnju. Dobro im je krenulo. Već 1998. proglašen je menadžerom godine u izboru hrvatskih menadžera. Danas je postao najjača mesna industrija u Hrvatskoj, svoje proizvode plasira u Švicarsku, Australiju, Rusiju, a odnedavno i u SAD-u te Japanu. 

Đuro Gavrilović
1/2

Proširili su svoje poslovanje kupnjom udjela u trgovačkom lancu Diona. Postali su suvlasnici McDonaldsovih restorana u Hrvatskoj. U Gavriloviću je zaposleno 850 a ukupno u svim tvrtkama oko 3000 ljudi. I dalje funkcioniraju kao obiteljska tvrtka.

Dok se nije povukao iz poslovanja 2011. Đuro Gavrilović je bio šef Nadzornog odbora, njegov sin Georg predsjednik Uprave a supruga Greta bila je glavna za nabavu mesa. Također, visoko u tvrtki je plasirana i Daška, kćer njegove sestre koja je udata za bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana.

Gavrilovići rado ističu svoju povijest. U Petrinju su stigli polovicom 17. stoljeća, braća Ivan i Petar počeli su se baviti mesarskim zanatom 1690. Opskrbljivali su i Napoleonovu i vojsku bana Jelačića kada je bila utaborena u Petrinji. Sinovi Mate Gavrilovića registriraju tvrtku 1883. koja kasnije dobija naziv „Prva hrvatska tvornica salame“. Đuro Gavrilović bio je osma generacija na čelu te tvrtke. Njegov sin je deveta, a stigao je i unuk.

Hobi mu je vožnja motociklom, ponosan je na svoja dva BMW-a K 1200, ima jedrilicu, privatni zrakoplov, a od 2009. i  mlazni helikopter. Rijetko se tko usuđuje procjenjivati njegovo bogatstvo, nije na burzi, ali se govori o desecima milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije