Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svećenik, političar, saborski zastupnik

Ivan Grubišić

Don Ivan Grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Pedeset godina je službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Iako je svećenik, Grubišić se protivi nastavi vjeronauka u školama.

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, općina Sinj. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara.  Oca Juru i brata su mu ubili partizani. Njegova majka je šivala i tako pokušavala prehraniti obitelj. Nakon završetka pučke škole otišao je u sjemenište. Školarinu je plaćala biskupija.

Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Tijekom gimnazije svirao je orgulje. Nastupio je nekoliko puta i u zagrebačkoj katedrali. Diplomirao je 1962. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s disertacijom „Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-tih i vrednovanje toga ponašanja“.

Pedeset godina je službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. U mirovinu je otišao 2011. kao župnik župe Svetog Roka u Splitu koju je i sagradio. „Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima“, govorio je.

Od imovine ima, kako je naveo u svojoj imovinskoj kartici, osobni automobil Renault Megane, podrumski stan od 25 m2 u Splitu te apartman od 30m2 u Kučinama kod Splita. U medijima su objavljene i polemike u kojima se osporava njegova materijalna skromnost.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu te na Hrvatskim studijima. Osnivač je Hrvatske akademske udruge – Čovjek nadasve. Autor je projekta Savez za građansku i etičku Hrvatsku. S tom listom je kao nezavisni kandidat izišao na parlamentarne izbore i izborio saborski mandat.

Zbog ulaska u aktivnu politiku, što je zabranjeno katoličkim svećenicima, ušao je u sukob sa splitskim nadbiskupom Marinom Barišićem. Kako se nije htio pokoriti, nadbiskup mu je izrekao suspenziju vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela. Grubišić je uputio žalbu vatikanskoj Kongregaciji za kler koja ju je odbacila.

Iako je svećenik, Grubišić se protivi nastavi vjeronauka u školama. Kritizira crkveno vodstvo zbog rastrošnosti. Zagovara reviziju vatikanskih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice kako bi se smanjili financijski izdaci koje država daje Katoličkoj crkvi.

Don Ivan Grubišić
1/4

Kao osobe koje su najviše utjecale na njega izdvaja Tomislava Šagi-Bunića, Bonaventuru Dudu i Stjepana Bakšića s Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Iz Zadra se posebno sjeća Esada Ćimića i Đure Šušnjića. Iz svijeta politike rado je surađivao s Ivanom Supekom, Vladom Gotovcem i Savkom Dapčević-Kučar. Bio je i član Hrvatskog helsinškog odbora.

Autor je 12 knjiga i četiri zbornika. Dobitnik je brojnih odlikovanja, među ostalim, Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, a predsjednik Stjepan Mesić ga je 2007. odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Na zadnjim lokalnim izborima nastupio je kao kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, ali je izgubio. Za saborskom govornicom rijetko istupa. Politička savezništva uglavnom sklapa s lijevom opcijom. Namjerava dovršiti autobiografsku knjigu „Močvara s mirisom tamjana“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije