Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritvorene tri žene

Pretukla ženu pa od nje uzela 4500 označenih eura da joj sredi porez

privođenje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
08.03.2014.
u 09:00

Sve tri su poreznim dužnicima s brodskog područja prodavale usluge “sređivanja problema” s Poreznom upravom.

Bivša šefica i aktualna djelatnica Porezne uprave u Slavonskom Brodu Spomenka Vinković (62), osumnjičena za zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita, privedena je u osječki USKOK-ov pritvor. Potvrdio nam je to njezin odvjetnik Zoran Mataić.

Osveta pretučene žene

Vinković je uhićena na svom radnome mjestu, a zajedno s njom privedene su i drugooptužena i trećeoptužena, vlasnica agencije za promet nekretnina Tajana Karačić-Šakić (40) te njezina majka i mozak tog “poduzetništva” Ankica Karačić (64), koje su Vinkovićevu poticale na izvršenje tog kaznenog djela. Sve tri su poreznim dužnicima s brodskog područja prodavale usluge “sređivanja problema” s Poreznom upravom.

– Ne znam o čemu govorite, ne mogu vam ništa reći o tome – kazala nam je liječnica u jednoj ambulanti u okolici Slavonskog Broda. Kako neslužbeno doznajemo, ona je zajedno sa svojom sestrom bila stara klijentica osumnjičenih. Biznis je navodno puknuo nakon što nisu mogle isplatiti 4500 eura za posljednju uslugu. Zbog toga su ih majka i kći Karačić nedavno čak i pretukle. Kako bi im se osvetila, jedna od pretučenih sestara u jednom je brodskom kafiću u suradnji s USKOK-om predala označene novčanice Tajani Karačić-Šakić, što je na kraju i dovelo do uhićenja.

– Nemam komentara – ponavljala je na sva naša pitanja vlasnica trgovine u brodskom trgovačkom centru, druga sestra od koje su osumnjičene iznuđivale novac. Vlasnik kafića u kojem se navodno dogodila primopredaja označenog novca rekao nam je da poznaje obitelj osumnjičenih poduzetnica.

– Riječ je o mojim susjedima, koji često dolaze u moj kafić. Međutim, ni ja ni bilo tko od osoblja nismo primijetili bilo što sumnjivo što bi ukazivalo da se baš u mojem kafiću dogodila policijska akcija – kaže vlasnik.

Pročelnik brodskog područnog ureda Porezne uprave Zlatko Valić potvrdio je da su policija i istražitelji u četvrtak sve do 17 sati pretresali njihove prostorije i izuzeli neke dokumente, ali više od toga nije želio reći. U USKOK-ovu rješenju, pak, stoji da je prvooptužena, viša upravna savjetnica za ovrhe u brodskoj Poreznoj upravi, od studenoga 2013. do 6. ožujka 2014., znajući za porezni dug i različite nepravilnosti u poslovanju jednog društva i jednog obrta, dogovorila sa svoje dvije optužene suradnice da će, za određene novčane nagrade, umanjiti porezni dug poslovnih subjekata te poduzeti druge radnje radi izbjegavanja naplate poreznog duga i propisanih kazna. U tom cilju, majka i kći u više su navrata vlasnici trgovine prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima.

Tražile dodatnu isplatu

Dovodile su je u prostorije Porezne uprave te su tražile različite novčane iznose za sebe i Spomenku Vinković kako bi joj umanjile porezni dug i kako bi izbjegla naplatu propisanih kazna. Preuzele su ukupno 18.000 eura i 15.000 kuna, od čega su, sukladno prethodnom dogovoru, dio zadržale za sebe, a dio predale bivšoj šefici Porezne uprave. Ona je, pak, umanjila i spriječila naplatu poreznog duga sestrama te je poduzela sve što je mogla kako bi izbjegle plaćanje poreznih davanja. Osumnjičene su na kraju tražile i dodatnih, već spomenutih 4500 eura, koje je u četvrtak preuzela Tajana Karačić-Šakić.

>> Majka i kći u kafiću pretukle dvije dužnice  

>> Bivšoj šefici Porezne uprave u Osijeku istražni zatvor, ponudila jamstvo

Komentara 22

KA
kaco
09:31 08.03.2014.

Kad malo sagledam cijelu situaciju vezano za porezne poslove u RH dolazim do zaključka da oni koji su na tzv listi srama u biti poštenjačine i veliki naivci.

KA
kafka
18:42 08.03.2014.

A što je s iskorištavanjem staraca 'samaca'? . Nedavni slučaj iz Splita: Starici vlasnici dvosobnog stana, bez djece i supruga, inače solidnog zdravlja, iznenada pozli i izgubi svijest. Odjednom se pojavljuje odvjetnik koji sastavlja ugovor o uzdržavanju između 'bolesne' staricearice i svoje supruge koju starica nije niti poznavala. Starica se smješta na brigu u starački dom. Kada starica shvati što se događa negoduje i želi natrag u svoj stan, a u domu na to reagiraju tako da staricu pune sredstvima za smirivanje (zombiranje) 'da im ne pravi problema'. Pojavljuje se rodbina (nečakinje) koje je održavala veze s staricom i povremeno joj pomagala. Starica izjavljuje da želi raskinuti ugovor o uzdržavanju, no ubrzo iznenada umire. Mrtvozornik i dom ignoriraju rodbinu, a odvjetnikova supruga (koja bi trebala naslijediti svu staričinu imovinu za 'brigu' od nekoliko tjedana) organizira sprovod samo dan nakon smrti i ne pitajući se za uzrok iznenadne smrti. . Pokoj vječni teti Zorani. .

MC
mcmarko
11:34 08.03.2014.

Koliko sam čuo, isto takva nekakva je u Osijeku isto sređivala takve stvari i sada je pala, a trebala je postati javna ovršiteljica. I sada bi takav ološ tužio državu za naknadu štete? Neka tuže jacu kosoricu koja je potpisala taj zakon. Smije li se reći da je to gamad bezobrazna i ne zaraditi ban?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije