Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malverzacije

USKOK otvara istragu protiv šefice Porezne u Osijeku, stopirala naplatu poreznog duga

USKOK
Daniel Kasap/Pixsell
06.03.2014.
u 19:18

Njezino bi uhićenje moglo biti povezano sa slučajem tvrtke OLT, čiji je većinski vlasnik bio Osimpex, poduzeće poznatog osječkog poduzetnika Željka Biloša

Zbog malverzacija teških najmanje 12 milijuna kuna, protiv pročelnice ispostave Porezne uprave u Osijeku USKOK je donio rješenje o provođenju istrage. Ime nije otkriveno u priopćenju USKOK-a, no donedavno je u toj fotelji sjedila Ružica Kovačević, koja je krajem siječnja ponudila ostavku, nakon niza medijskih napisa.

Njezino bi uhićenje moglo, stoga, biti povezano sa slučajem tvrtke OLT – Osječke ljevaonice željeza, čiji je većinski vlasnik bio Osimpex, poduzeće poznatog osječkog poduzetnika Željka Biloša.

Porezni je dužnik, piše USKOK, zatražio otpisivanje duga s osnove kamata, i to ukupno 27 milijuna kuna. Taj je zahtjev odbijen u srpnju 2012. Pročelnica je potom, sumnjaju istražitelji, naložila zaposlenicama Područnog ureda Osijek da stopiraju naplatu duga, odnosno da rješenje o ovrsi ne dostave Financijskoj agenciji, a činila je to sve do svibnja 2013. Nije tako ovršeno najmanje 10,5 milijuna kuna, čime je državna blagajna, navodi se, oštećena za minimalno 11,8 milijuna kuna.

- Zbog tog je naloga tvrtka do otvaranja postupka predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nastavila nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa – stoji u priopćenju USKOK-a, koji je za pročelnicu zatražio i određivanje istražnog zatvora.

U javnosti su se, pak, prije nekoliko tjedana pojavile informacije kako je mjesecima bila stopirana naplata poreznog duga tvrtki OLT.

- Netko iz državnih struktura želi mi naškoditi. Imam svoje mišljenje, koje ne bih iznosio u javnost bez dokaza – otvorio se u siječnju Željko Biloš, popularno prozvan slavonski kralj željeza, u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list.

Dug od 27 milijuna kuna mu je poznat, a naslijedio ga je kupovinom prvih dionica OLT-a 2008.

- Koliko znam, to nije dug zato što OLT nije plaćao poreze, doprinose ili bilo što drugo, nego je nastao podjelom stečenih dionica radnicima. Porezna uprava ih je precijenila i smatrala da je to dohodak radnika i obračunala porez – tumačio je tada Biloš.

>> Uhićene poduzetnice koje su "sređivale" porezne dugove

Komentara 1

DU
Deleted user
08:45 07.03.2014.

Šta se to zbiva u Ministarstvu financija. Prvo onaj Šogun, sada ove dvije i koliko ih takovih ima tamo. Neka USKOK provjeri sve šefove u Poreznoj, koliko imaju i koliko zarađuju, pa možda neće trebati skidati plaće učiteljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije