Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšice

Poslodavci bez poreza na hranu i smještaj za sezonce

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.12.2017.
u 21:47

Ministar financija Zdravko Marić ispunio obećanje i osvježio oporezivanje dohotka u sklopu vladinih mjera za rast zapošljavanja

S Novom godinom trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika više se neće oporezivati kao da je riječ o plaći u naravi. Ta novina, za koju su intenzivno lobirali poslodavci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi ugostiteljstva i turizma, unesena je u Pravilnik o porezu na dohodak, kojeg je, kako je i obećao, ministar financija Zdravko Marić osvježio u sklopu vladinih mjera za zadržavanje i rast zapošljavanja.
 U odnosu na dosadašnju praksu to je, po ocjeni Anje Božine, savjetnice za računovodstvo i oporezivanje dohotka u RRiF-u, revolucionarna promjena.

Stimulacija za sve

– To će svakako biti stimulativno za zapošljavanje radnika iz Slavonije i Zagreba u priobalnim turističkim mjestima, kako za poslodavce, tako i radnike – ističe A, Božina.

Prema novim odredbama Pravilnika, trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada.

Uvjet za to je da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca, te da su podmireni bezgotovinskim putem, a u slučaju da su smještaj i prehrana organizirani kod samog poslodavca, on kao dokaz mora osigurati odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zdravko Marić
1/10

Godišnji iznos s 400 na 600 kn

Oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada neće se po novome smatrati vodu, kavu, čaj, mlijeko i druge napitke, osim onih koji sadrže alkohol, a koje poslodavac tijekom radnog vremena na svoj teret osigurava radnicima.
Među ostalim, kod određivanja plaće u naravi, po novome će se podići prag za određivanje godišnjeg iznosa s dosadašnjih 400 na 600 kuna, što će ohrabriti poslodavce koji radnicima daju bonove i druge vrste darova, a taj prag nije mijenjan već 22 godine.

Jedna od pozitivnih novina, a za koju se u RRIF-u poslodavci često raspituju, jesu potpore koje se isplaćuju radnicima kojima je uništena imovina u slučaju elementarnih nepogoda, a koje se više neće smatrati dohotkom.

Ukupno će se, prema procjeni ministra financija Zdravka Marića, izmjenama poreznih pravila poslodavce rasteretiti za 266 milijuna kuna.

Komentara 4

Avatar Oneill
Oneill
22:04 20.12.2017.

Ti možeš njima svašta dati oni i to u velikom broju na kraju sezone niti plaće neće da plati pa to što im vi dajete baš ništa neće pomoći radnicima.

KO
kojikura
23:29 20.12.2017.

c kojeto opet pametni?

BM
branko.mihalic1
12:14 21.12.2017.

i opet će plaća biti 4500 za 350 sati ovo je sve zalosno i poruka ne vraćate se u hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije