Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Poslodavci bez poreza na hranu i smještaj za sezonce

Ministar financija Zdravko Marić ispunio obećanje i osvježio oporezivanje dohotka u sklopu vladinih mjera za rast zapošljavanja
20. prosinca 2017. u 21:47 4 komentara 739 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S Novom godinom trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika više se neće oporezivati kao da je riječ o plaći u naravi. Ta novina, za koju su intenzivno lobirali poslodavci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi ugostiteljstva i turizma, unesena je u Pravilnik o porezu na dohodak, kojeg je, kako je i obećao, ministar financija Zdravko Marić osvježio u sklopu vladinih mjera za zadržavanje i rast zapošljavanja.
 U odnosu na dosadašnju praksu to je, po ocjeni Anje Božine, savjetnice za računovodstvo i oporezivanje dohotka u RRiF-u, revolucionarna promjena.

Panel diskusija Roglić: Poduzetnici očekuju reforme i skidanje tereta s leđa gospodarstva

Stimulacija za sve

– To će svakako biti stimulativno za zapošljavanje radnika iz Slavonije i Zagreba u priobalnim turističkim mjestima, kako za poslodavce, tako i radnike – ističe A, Božina.

Prema novim odredbama Pravilnika, trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada.

Uvjet za to je da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca, te da su podmireni bezgotovinskim putem, a u slučaju da su smještaj i prehrana organizirani kod samog poslodavca, on kao dokaz mora osigurati odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zdravko Marić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Godišnji iznos s 400 na 600 kn

Oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada neće se po novome smatrati vodu, kavu, čaj, mlijeko i druge napitke, osim onih koji sadrže alkohol, a koje poslodavac tijekom radnog vremena na svoj teret osigurava radnicima.
Među ostalim, kod određivanja plaće u naravi, po novome će se podići prag za određivanje godišnjeg iznosa s dosadašnjih 400 na 600 kuna, što će ohrabriti poslodavce koji radnicima daju bonove i druge vrste darova, a taj prag nije mijenjan već 22 godine.

Jedna od pozitivnih novina, a za koju se u RRIF-u poslodavci često raspituju, jesu potpore koje se isplaćuju radnicima kojima je uništena imovina u slučaju elementarnih nepogoda, a koje se više neće smatrati dohotkom.

Ukupno će se, prema procjeni ministra financija Zdravka Marića, izmjenama poreznih pravila poslodavce rasteretiti za 266 milijuna kuna.

Branko Roglić 'nisu informirani' U HUP-u iznenađeni najavom dizanja minimalne plaće: 'Očekujemo pomoć Vlade' Rekordan uvoz radnika HUP pozdravlja rast kvota, sindikati ne! radnici STIŽE NOVA DIREKTIVA Domaćem i uvoznom radniku za isti rad ista plaća diljem EU
Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Ti možeš njima svašta dati oni i to u velikom broju na kraju sezone niti plaće neće da plati pa to što im vi dajete baš ništa neće pomoći radnicima.

 • kojikura:

  c kojeto opet pametni?

 • branko.mihalic1:

  i opet će plaća biti 4500 za 350 sati ovo je sve zalosno i poruka ne vraćate se u hr