Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nisu informirani'

U HUP-u iznenađeni najavom dizanja minimalne plaće: 'Očekujemo pomoć Vlade'

Branko Roglić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
04.12.2017.
u 15:02

Roglić je prethodno na panelu izjavio kako su poslodavci iznenađeni najavama o podizanju minimalne plaće i da ih zanima kako to Vlada misli izvesti.

Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Branko Roglić rekao je da su poslodavci iznenađeni Vladinom najavom dizanja minimalne plaće, dok potpredsjednica Vlade Martina Dalić odgovara kako je iznenađena Roglićevom reakcijom, s obzirom na prethodne razgovore Vlade i poslodavaca.

"Mi u HUP-u nismo bili dovoljno informirani oko povećanja (minimalne) plaće i ja sam danas jasno potpredsjednici Dalić rekao kako nam je drago da se minimalna plaća povećava, ali da mi to sami nismo u stanju napraviti te da očekujemo pomoć Vlade, što je ona i obećala", rekao je Roglić u izjavi za novinare nakon panel rasprave u sklopu tradicionalnog predbožićnog susreta članova HUP-a.

Roglić je prethodno na panelu izjavio kako su poslodavci iznenađeni najavama o podizanju minimalne plaće i da ih zanima kako to Vlada misli izvesti. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić odgovorila je kako je iznenađena Roglićevom reakcijom, s obzirom na nedavne razgovore Vlade i poslodavaca o tome koji bi trebali biti kratkoročni potezi Vlade.

Povećanje kvota za uvoz radne snage

Povećanje minimalne plaće bit će, kako je rekla, jedna od tema Vladine sjednice u četvrtak te objasnila da će se se, uz povećanje minimalne plaće, utvrditi drukčiji obračun zdravstvenog doprinosa pa će trošak rada biti manji. U istom paketu, kako je najavila, naći će se i povećanje kvota za uvoz radne snage te smanjivanje troškovnog opterećenja angažiranja sezonske radne snage.

Premijer Andrej Plenković danas je na dodjeli godišnjih nagrada gospodarstvenicima u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika najavio kako će biti promijenjen Zakon o minimalnoj plaći, kazavši da pritom neće dopustiti da se taj institut zlorabi na način da se u minimalnu plaću uračunava prekovremeni rad. Plenković je najavio i povećanje kvota za uvoz radnika u 2018. godini. Uz postojećih 9.000 dozvola bilo bi dodatne 22.000, pa bi na godinu kvota ukupno bila 31.000. Time bi se, po njegovim riječima, posebno pomoglo građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i brodogradnji. Istaknuo je i dodatne mjere za one koji zapošljavaju puno radnika u sezoni, pa tako, kako je rekao, neće biti poreza na troškove smještaja i prehrane. To bi, po njegovim riječima, poduzetnicima trebalo smanjiti troškove i omogućiti zapošljavaju više ljudi, a radnicima povećati prihode.

Branko Roglić
1/71

Odgovarajući na kritike HUP-a prema kojima izostaju druge reforme osim porezne, potpredsjednica Dalić je odgovorila kako je u tijeku velika promjena temeljnih tržišnih odnosa i to u okviru "nametnute" reforme odnosno uspostave izvanredne uprave nad Agrokorom. Taj je proces, po njezinom mišljenju, pokazao i na visok Vladin reformski kapacitet. Ujedno će, kako je rekla, ukloniti ostatke dogovorne ekonomije i rezultirati efikasnijim i pravednijim tržišnim odnosima, koji će otvoriti brojne nove tržišne prilike i imati dalekosežne posljedice na uspješnost hrvatske ekonomije.

Zamoljena za komentar zahtjeva HUP-a za smanjenjem rashodne strane proračuna kao nužnoj pretpostavci povećanju plaća i zaustavljanju odljeva mladih u inozemstvo, odgovorila je da se u igri velikih brojeva, kao što su fiskalni, smanjivanje rashodovne ili prihodovne strane mjeri udjelom u BDP-u te kako nije realno i predstavlja naivnu želju govoriti o apsolutnom padu rashoda. No, ono što je realno je smanjivanje udjela proračunskih rashoda odnosno udjela države u BDP-u, dodala je.

Komentara 4

KR
kruti190
16:57 04.12.2017.

robovlasnici na aparatima!!!!

GE
generacija57
18:15 04.12.2017.

Uvozite radnike,a naši neka doma čeaj

GE
generacija57
18:16 04.12.2017.

Uvozite radnike,a naši neka doma čekaju socijalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije