Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog akcije Bankomat upitan i Fantasy Land

fantasy land
Siniša Hančić
02.01.2010.
u 19:00

Borisu Šimuniću zemljište koje vrijedi puno više, jamstvo je za kredit, no projekt na bivšem Šmidhenu postao je upitan nakon njegova uhićenja u aferi Bankomat

Fantazija projekt, dugo najavljivan atraktivan projekt s bazenima i hotelima na bivšem poznatom samoborskom bazenu Šmidhenu bio je pred početkom gradnje jer je kreditiranje potrebnih 90 milijuna eura s domaćim bankama bilo dogovoreno.

No nakon afere Bankomat u kojoj je uhićen Boris Šimunić, jedan od začetnika projekta, pitanje je kojim će tempom i hoće li projekt napredovati, odnosno hoće li banke odustati od kreditiranja. Šimunić je naime na licitaciji 2006. godine kupio 26-postotni dio

Novac kojim je kupio taj udjel je dobiven od Hrvatske poštanske banke iako se to iz ugovora ne bi moglo iščitati. Šimunić je kredit dobio kao fizička osoba, i to četiri puta, ukupno 53 milijuna kuna, ali bez ikakva jamstva. No jamstva navodno ipak postoje, a među njima je i kupljeno zemljište Šmidhena.

To znači da je dobiven nenamjenski kredit, a za koji se, očito samo na temelju usmenog dogovora banke i fizičke osobe, unaprijed znalo u što će biti utrošen i što će prema dogovoru biti jamstvo kredita. Sporno je i to što je Šimunić to zemljište platio 34 milijuna kuna, što znači da je razlika od 19 milijuna kuna utrošena u nešto drugo.

Zemljište, koje je jedno od jamstava za kredit, trenutačno vrijedi puno više. U međuvremenu su riješeni svi imovinsko-pravni sporovi, obavljeno je geomehaničko ispitivanje, dobivena lokacijska dozvola. Odnosno, obavljeno je sve što je potrebno za dobivanje građevinske dozvole.

Stoga je i plan Fantazija projekta bio početak gradnje tzv. Fantasy Landa u proljeće ove godine. Imao bi vodeni park, hotelski kompleks, zabavni i sportsko rekreativni park na površini od 27 hektara.

No s obzirom na novonastalu situaciju sigurno je da će se početak gradnje prolongirati.

Komentara 7

KO
Kosyenka
12:17 09.01.2010.

\"Šimunić je kredit dobio kao fizička osoba, i to četiri puta, ukupno 53 milijuna kuna, ***ali bez ikakva jamstva.*** ***No jamstva navodno ipak postoje***, a među njima je i kupljeno zemljište Šmidhena.\" Molim autora za pojašnjenje. Jamstva postoje ili nee postoje? Morate malo bolje provjeravati svoje izvore, jer ovakvi navodi su imbecilni i dovode u pitanje vaš kredibilitet. I kao novinara i kao novine.

BT
bili-tartuf
00:21 03.01.2010.

bravo jankec..., nasí su naviknuli jos´od Samoupravljanja grditi bez $oldi, jedan od \"profita\" je bija kradja materijala, smanjivanje efektivnog posla, i ..racúni u inostranstvu,....po sisatemu \"ja tebi , ti meni\", a biznis..\"to je truli kapitalizam-a paradoks--NRKina je prevodnik ...-:))

DR
dreamteam
22:57 02.01.2010.

Sve je ovo jedna velika fantazija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije